Promo Juli
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Šok za srednjoškolce

Šok za srednjoškolce

zbunjeno-dete

Osim đaka prvaka, početkom septembra velika promena očekuje i najmlađe srednjoškolce.
Često bivši odlični osnovci u toku prvog meseca nastavka školovanja dobiju tri, četiri slabe ocene.  To je šok za njihovu psihu, pa počinju da preispituju sebe.

Ukoliko nemaju radne navike i nisu naučili da uče krivi su njihovi profesori iz osnovne škole, a ne oni. Pomozite im. Usmerite ih ka pravilnim tehnikama učenja. Prvih mesec dana ne bi trebalo ocenjivati decu, jer njihovo prilagođavanje na novu sredinu traje celo prvo polugodište. Ima i profesora koji već prvog časa proveravaju dečje znanje, a časove počinju rečenicom: “Znam da u osnovnoj školi niste ništa radili, ali sada ćete morati da okrenete novi list”.

Deca koja su do tada sebe smatrala uspešnom dolaze u raskorak sa sobom. U osmom razredu su bili “carevi” (najstariji u školi i pojedini se provlačili na staru slavu), a sada im predaju na sasvim “drugi” način, a gradivo ispituju na “treći” način.  U tim trenucima, umesto pomoći od roditelja dobijaju kritike što ih dodatno uznemirava.

Šok za srednjoškolce

Atakom na profesiju i na decu smatra se i rečenica koju profesori na prvom času upućuju đacima: “Srednja škola nije obavezna kao osnovna”.

Šta hoće time da kažu? Ako hoćeš dolazi i uči, ako nećeš ne moraš. Dve te volje ko kadije.
Čista petica iz pedagogije!?
Tragedija je u tome što su u pravu. Po našem zakonu o obrazovanju obavezna je samo osnovna škola.  

Prema tome, dragi roditelji, budite uz svoje dete, bilo da ono polazi u prvi razred osnovne ili srednje škole.
Saslušajte ga (gledajući ga u oči),  pomozite mu da razume pravila u novoj sredini, i naravno, usmerite ga ka pravilnim tehnikama učenja. Na taj način će se dete osećati sigurno, lakše će savladavati gradivo,  a vi ćete biti zadovoljni roditelji.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top