Zimske carolije Mona
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Šta je HIV – AIDS

Šta je HIV – AIDS

Šta je HIV – AIDS

sta-je-hiv-aids

Kod sprečavanja HIV infekcije najvažnije je da izbegavate rizična ponašanja i pazite šta radite sa svojim telom. HIV infekcija se sprečava donošenjem pametnih odluka o seksu i drogama.

HIV infekcija se može sprečiti:

  • Ne koristiti droge bilo koje vrste, jer svaka droga, uključujući i takozvane “lagane droge”, kao i alkohol, utiče na sposobnost razboritog rasuđivanja i dovodi do nepromišljenih postupaka.
  • Apstinencija, odnosno uzdržavanje od seksualnih odnosa bilo koje vrste je 100% sigurno seksualno ponašanje.
  • Jednako tako je uzajamna veza dvoje vernih i zdravih seksualnih partnera sigurno ponašanje, pod uslovom da ni jedan od partnera nema neko drugo rizično ponašanje, npr. zloupotrebu opojnih droga.
  • Oni koji su dovoljno zreli i žele se upustiti u seksualni odnos s osobom za koju nisu potpuno sigurni da nije zaražena HIV – om, svakako moraju koristiti kondome (prezervative) pri svakom seksualnom odnosu, od samog početka do kraja snošaja. Kondomi su istovremeno zaštita od neželjene trudnoće i od mnogih drugih, polno prenosivih bolesti. Ovakvo ponašanje se ne smatra potpuno sigurnim polnim odnosom, već je to takozvani “sigurniji seks”.
  • Ne podvrgavati se invazivnim postupcima, npr. tetoviranju, piercingu, na sumnjivim mestima, u kojima nije garantovana sterilnost instrumenata.
  • Ne dolaziti u direktan kontakt sa krvlju drugih osoba na oštećenu kožu ili sluznice (npr. pri tzv. “bratimljenju”).
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top