Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Šta učiniti kada je dete ljubomorno?

Šta učiniti kada je dete ljubomorno?

 

Ljubomora je složena emocija koja sadrži komponetu straha, ljutnje i naklonosti nekome ili nečemu. Razvija se s otprilike četrnaest meseci i najintenzivnija je do uzrasta od tri i po godine. Ljubomora se najčešće javlja kada roditelj detetu ne pruža dovoljno nepodeljene pažnje. Čak i ako je dete jedinac, bez „konkurencije“ za pažnju roditelja, može osetiti i izraziti ljubomoru kada njegov roditelj pokloni pažnju nekom drugom detetu. Dakle važno je razumeti da se ljubomora ne javlja zato što roditelj poklanja pažnju nekome drugome već zato što dete oseća da ne dobija dovoljno pažnje od roditelja.

Kako se izražava?

Deci je, kao i odraslima, ljubomora neugodna emocija. Stoga se njeno izražavanje najčešće svede na to da dete izvodi neko nepoželjno ponašanje. Neka deca mogu iskazivati agresivna ponašanja usmerena na osobu koja im je podstakla ljubomoru (npr.prema mlađem bratu) ili mogu biti neposlušna i testirati granice kako bi zadobila pažnju roditelja. Još jedan način na koji se deca mogu nositi s osećajem ljubomore je da pokazuju izrazitu privrženost prema osobi koja je podstakla  ljubomoru, pa se tako npr.mogu prema novom članu porodice odnositi s puno brige i pomagati mu.

Primer ljubomore kod dolaska novog člana porodice

Vrlo često ljubomora se javlja zbog dolaska novog člana porodice. Zato je važno pripremiti decu na to kako će otprilike izgledati kada se rodi bata ili seka.

Šta uraditi?

  • Najavite da će beba dosta spavati i plakati.
  • Podučite dete kako  treba da se  odnosi prema bebi, kako biti nežan. Nije dovoljno detetu samo reći kako se treba ponašati već mu je potrebno to i pokazati i uvežbati to s detetom.
  • Uključite ga u brigu o bebi, neka asistira, npr. doda vam kremicu, pelenu i sl.. neka se oseća važno.
  • Imati poseban odnos sa svakim detetom i tretirati ga kao zasebnu osobu sa svojim vrednostima.Dete želi biti cenjeno i voljeno zbog toga kakvo je, a ne zbog nečega što čini.
  • Neporediti decu međusobno.
  • Provoditeti vreme jedan na jedan sa svakim detetom.

Što ne činiti

Ponekad roditelji reaguju na način da se ljute ili postide dete što je izrazilo ljubomoru, a to još više pogoršava situaciju. Deca ne bi trebala biti kažnjavana za osećanje ljubomore baš kao ni za osećanje bilo koje druge emocije. Treba ih podučiti kako da se nose s tom emocijom i kako da prorade situaciju koja im je podstakla javljanje ljubomore.

Detetu ne treba braniti da oseća ljubomoru jer bi to moglo imati samo kontraefekat. Odnosno, kada dete nema osećaj da ga roditelj razume tada je veća verojatnoća da će se iskazivanje osećaja samo intenzivirati. Stoga je važno priznati detetov osećaj i reći npr. „Teško ti je da čekaš dok ja hranim bebu.“

Takođe, u pripremi deteta na dolazak bate ili seke važno je realno opisati što bi se moglo događati. Ne reći da će se s bebom moći puno igrati, jer to zapravo nije istina. Trebaće da  prođe dosta vremena do toga pa bi dete moglo biti razočarano. Važno je i ne uvoditi velike promene vezane uz dete kada se rodi beba. Bilo bi dobro unapred predvideti koje nove rutine i promene će biti potrebne i  uvesti ih pre dolaska novog člana porodice.

Dobićeš brata

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top