Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Sten Li – sinonim za Marvel

Sten Li – sinonim za Marvel

stan-lee

STEN LI

Rođen kao Stenli Martin Liber davne 1922. godine, Sten Li (pseudonim kojim se potpisao na jednom od svojih prvih objavljenih radova i koji je kasnije uzeo kao zvanično ime) predstavlja najveću legendu američkog superherojskog stripa i maltene je sinonim za Marvel, u kreativnom, komercijalnom i korporativnom smislu. Od kasnih pedesetih, kada je, s plejadom čuvenih crtača (Stiv Ditko, Džon Romita, Džek Kirbi, Džon Bušema i drugi), kao idejni otac i scenarista izveo revoluciju u superherojskom stripu, predstavivši čitaocima junake koji su imali ljudske osobine, stvarne vrline i mane, koji su se angažovali u superherojskim avanturama ali se i bavili ovozemaljskim, često prozaičnim nevoljama svog vremena, Sten Li je kumovao nastanku i razvoju impresivne galerije likova uz koje su odrastale generacije poklonika širom sveta. Provevši ceo radni vek u matičnom Marvelu, on je s pozicije scenariste i urednika prešao na mesto izdavača, a u jednom trenutku je bio postavljen i za generalnog direktora. Na tom se položaju nije dugo zadržao jer ga je, po njegovim rečima, suviše odvajao od kreativnog procesa koji toliko voli.

Sten Li je otac većine Marvelovih superheroja koji će vam pasti na pamet. Prvi junaci koje je ponudio bili su Fantastična četvorka, koja je odmah doživela uspeh. Tu su, zatim, i Hulk, Ajron Men, Tor, X-meni, Srebrni Letač, Derdevil, Osvetnici i mnogi drugi, a junak izašao iz njegovog pera koji će privući najviše pažnje – pažnje koja ne jenjava više od pola veka – svakako je Spajdermen, s pravom proglašen najpopularnijim Marvelovim junakom.

Kao scenarista koji je bio zatrpan poslom i uslovljen veoma kratkim rokovima, Sten Li je usavršio model rada na stripu poznat kao „marvelov stil“ i koji podrazumeva intenzivnu saradnju scenariste i crtača na razradi ideja i usložnjavanju zapleta, tako da se može reći da su crtači dobrim delom bili i koscenaristi velikog broja epizoda.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top