Naslovna » Beba » Grčevi » Stomačni grčevi

Stomačni grčevi

stomacni-grcevi

Razlog se tačno ne zna, iako postoji više teorija. Prema jednoj, majke koje doje svoju decu, obično imaju manje mleka u večernjim satima, pa bi taj plač mogao biti uzrokovan glađu. To, međutim, ne objašnjava pojavu kolika kod dece hranjene mlečnim formulama.

Postoji sumnja da su kolike znak nepodnošljivosti mleka. Ni to nema mnogo smisla, jer dete uzima istu hranu 24 sata, a njegov neutešni plač traje samo kraći deo dana ili noći. Drugi kažu da dete plače zato što oseća da su majka i otac umorni i uznemireni.

Kolike češće uznemiravaju roditelje kojima je to prvo dete od onih koji već imaju iskustva sa decom. Kolike se mogu pojaviti i u kasnijem uzrastu (na veliko iznenađenje i očaj roditelja).

Čini se da jenjavaju kako dete postaje svesnije svoje okoline – pomičnih igračaka, ljudi, svojih ručica koje obično počne da stavlja u usta oko trećeg meseca. Iako neke ”crte ličnosti” bebe s kolikama ostaju i dalje prisutne – veća preosetljivost na promene, manje sati sna, veća svesnost okoline – napadi plača jenjavaju, da bi na kraju prestali.

Kada dete prvi put neutešno zaplače, vrlo je teško sigurno reći da li su u pitanju kolike. Međutim, obično će baš kad ste se počeli ozbiljno da brinete i zaspati, zatim se sasvim normalno ponašati. Na kolike treba sumnjati ako se plač i uznemirenost ponavlja u određeno doba dana. Ali uvek mislite da razlog plaču može biti i nešto drugo.
Proverite da li je dete gladno, žedno, mokro, da li mu je neudobno, hladno, pretoplo, da li ga steže odeća ili žulja pelena, ili je možda bolesno (proverite telesnu temperaturu).

Jedno je sigurno: plač zbog kolika se ponavlja u isto, predviđeno vreme, svake noći.

Ako dojite dete, proverite da li ste pojeli nešto neuobičajeno (npr. veću količinu voća) poslednjih 12-24 sata. Ako ima povišenu telesnu temperature, povraća ili ima proliv, odbija jelo, ima zapušen nos javite se lekaru. Upala uha, trepavica u oku, povreda rožnjače noktom, upala mokraćnih puteva, zavežljaj creva, meningitis, sepsa, gastroezofagusni refluks (vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak), alergija na mleko, izbijanje zuba, mogu izazvati sličnu sliku uznemirenosti deteta, a zahtevati stručan i ozbiljan tretman.

Nema magičnog sredstva ni pravog leka za lečenje infantilnih kolika (za sada). Takođe, ono što pomaže jednom detetu, ne mora imati učinka kod drugog.
Pre nego što pretpostavite da dete plače zbog kolika, proverite da nije gladno ili neudobno smešteno. Ako nije jelo više od dva sata, pokušajte da ga nahranite, pomozite mu da podrigne.

Vrlo je bitna tehnika hranjenja.
Dete se hrani u budnom stanju i sa lako podignutom glavom. Ako je na veštačkoj ishrani, otvor na cucli ne sme da bude suviše ni veliki ni mali. Ako ima začepljen nos, oslobodite ga sekreta. Pravilna ishrana ima važnu ulogu u otklanjanju i ublažavanju stomačnih grčeva. Majčino mleko ima apsolutni prioritet u ishrani. Ukoliko prirodna ishrana nije moguća, odojčetu se daje adaptirana mlečna formula, koju će vam pedijatar savetovati.

Preparati bazirani na ekstraktima kima, morača, mirođije i anisa mogu biti od pomoći. Oni smanjuju intenzitet crevnih grčeva. Takođe pomažu i oslobađanju gasova iz debelog creva. Preparati simetikona smanjuju površinski napon gasnih mehurova i olakšavaju oslobađanje gasova iz digestivnog trakta.

Neku decu umiruje umotavanje u lagani pokrivač, a neku će umiriti ljuljuškanje, šetanje u naručju roditelja, vožnja u automobilu, zvuk rada nekog kućnog aparata. Prihvatite pomoć rođaka, prijatelja, suseda oko umirenja deteta koje plače.

Dobro je što kolike vremenom nestaju.
Nemojte prestati da dojite dete, ili da uvodite stroga ograničenja u svoju ishranu ako dojite, ili da menjate vrstu veštačkog mleka, dok se ne posavetujete sa pedijatrom. Nemojte dopustiti da se dete prejede, jer pretrpavanje želuca, koji je već pun gasova, samo može pogoršati situaciju. Nemojte davati detetu sedative ili neke druge lekove, koje vam nije savetovao pedijatar.

Ne ustručavajte se da pozovete nekog da vam pomogne. Frustracija je u ovoj situaciji pravilo, a ne izuzetak, pa razgovor o tom problemu s nekim i određena pauza dok vam neko drugi čuva dete mogu učiniti čuda.

Dr Ljiljana Koljaja
specijalista pedijatrije

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top