Javor zimska carolija
Naslovna » Aktuelno » STOP I ZA PRIVATNE VRTIĆE Zbog sve više dece zaražene od malih boginja, uvedene NOVE MERE

STOP I ZA PRIVATNE VRTIĆE Zbog sve više dece zaražene od malih boginja, uvedene NOVE MERE

 

Stroge mere zbog sve većeg broja mališana zaraženih malim boginjama neće važiti samo u državnim, već i u svim privatnim vrtićima koji su u sistemu refundacije.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije malih boginja, u državnim vrtićima je počela da se sprovodi stroga kontrola vakcinacije dece, po preporuci Ministarstva zdravlja. Tačnije, naloženo je da se ubuduće u obdaništa ne primaju deca koja nisu vakcinisana, odnosno koja ne donesu potvrdu o razlogu zbog kojeg to nije učinjeno.

– Dopis je dostavljen svim lokalnim samoupravama koje su osnivači predškolskih ustanova. Prirodno je da dopis bude prosleđen i onim ustanovama u privatnom sektoru, u kojima gradska uprava subvencioniše boravak dece – kaže prim. dr Zoran Panajotović, koordinator Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

– Neophodno je pribaviti jednu od tri potvrde izabranog lekara pedijatra: da je dete vakcinisano, da nije vakcinisano zbog privremenih kontraindikacija ili da nije vakcinisano zbog trajnih indikacija, a na osnovu mišljenja Stručnog tima – objasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Postoje indicije da su semale boginje, koje su veoma zarazne, pojavile krajem prošle godine u pojedinim privatnim vrtićima, što je izazvalo priličnu zabrinutost lekara i roditelja.

Oboljenje je, naime, toliko opasno da bi jedno bolesno dete u vrtiću moglo da zarazi i svu ostalu decu koja nisu vakcinisana. Osim toga male boginje mogu da dobiju čak i vakcinisana deca ukoliko dođe do epidemije jer je narušen takozvani kolektivni bedem. Da bi se to sprečilo, potrebno je da bude 95 odsto vakcinisanih, a prema nekim statistikama u ovom trenutku vakcinisano je tek oko 80 posto predškolaca.

ISTEKAO ROK ZA POTVRDU

U PU “Dečji dani” na Starom gradu istekao je rok za dostavljanje potvrda o vakcinisanosti mališana.

– Rok je istekao za decu koja su u kolektivu, dok ona koja su sada odsutna, taj papir mogu doneti kada se vrate – pojasnila je direktorka PU “Dečji dani” Jasna Vukliš.

 izvor Blic

Nema komentara.

Scroll To Top