U Moni dobijas vise
Naslovna » Aktuelno » Sva upisana deca mogu u vrtić od ponedeljka!

Sva upisana deca mogu u vrtić od ponedeljka!

 

“Sekretarijat za dečju zaštitu Beograda je prekršio dogovor koji smo postigli sa ministarstvima i Vladom”, kaže za Nova portal predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju Bosiljka Jovanović o neočekivanoj odluci da će vrtići u Beogradu od ponedeljka primati svu decu, a ne samo onu koju nema ko da čuva.
“Suprotno preporukama koje su imale za cilj maksimalnu zaštitu radnika sa hroničnim bolestima, g. Gak se na sastanku sa direktorima beogradskih vrtića dogovorio da svi zaposleni moraju da rade od ponedeljka”, kaže Jovanović i napominje da hronični bolesnici, čak i ako nisu u kontaktu sa decom, i te kako su izloženi riziku jer menjaju po 2, 3 prevoza do posla i nazad, a boravkom na poslu uvek će biti izloženi eventualnoj pojavi kovid 19.

Ona kaže da je reč o “neuviđajnoj i bahatoj odluci”, donetoj juče na Aktivu direktora u Sekretarijatu za obrazovanje, nakon koje su usledile burne reakcije zaposlenih.

“Nezvanično saznajemo da se neće pridržavati ni normativa od 50 odsto prisutne dece. Dogovoreno je maksimalno do 12 u grupi, po zakonu (u boravku u školama je maksimalno 9), a zaposleni u predškolskim ustanovama i dalje imaju obavezu podrške deci i porodici onlajn za decu koja još nisu krenula u vrtiće”, kaže Jovanović.
Podsetimo, nakon što su danima vrtići pozivali da decu od ponedeljka, 11. maja, počnu da šalju samo oni roditelji koji nemaju drugog izbora, juče je ta odluka naprasno promenjena.

Kako je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, potvrdio za Nova portal, neće biti potrebno da oba roditelja imaju potvrdu da moraju da se vrate na posao: “Ko god bude doveo dete u vrtić, a koje ima potvrdu od pedijatra, mi ćemo ga primiti. Nijedno dete nećemo odbiti”, rekao je Nikodijević za Nova portal.

Bosiljka Jovanović kaže da su zaposleni izrazili sumnju ne samo zbog ovakve odluke, već i zato što je doneta pred samo otvaranje vrtića, čime nije ostavljen prostor za reakciju sindikata.

“Sa terena saznajemo da ovakvi stavovi zabrinjavaju i roditelje i bude sumnje i kod njih. U instrukcijama jasno piše da su predškolske ustanove dužne da se pridržavaju istih. Ovim nije ispoštovano ni da u objektima boravi što manji mogući broj zaposlenih radi sprečavanja širenja epidemije”, zaključuje predsednica Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju.

 

izvor Zelena ucionica

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top