nutrinobebe
Leto u Moni 2019
Naslovna » Mama » Zdrava mama » Sve što bi trebalo da znate o PAPA testu

Sve što bi trebalo da znate o PAPA testu

papa-test

Šta ako Pap-a test pokazuje neke abnormalnosti?

Ukoliko dođe do toga da Pap-a test na bilo koji način odstupa od normalnih parametara, patolog koji se bavi ispitivanjem uzorka prepoznaće o čemu se radi. Da bi se tačno utvrdilo potrebno je uzeti deo tkiva, kako bi se izvršila uporedna analiza grlića materice. Premaligne promene na grliću se utvrđuju jedino biopsijom, zbog čega nije dovoljno za uzorak imati samo ćelije sa površine, nego i deo tkiva.

U slučajevima kada Pap-a test ukazuje na premaligno ili maligno stanje ispitanih ćelija, potrebno je ponoviti test. Tada se cerviks pregleda uz pomoć kolposkopa – optičkog instrumenta kojim se može registrovati i abnormalna vaskularizacija, jer je ovim načinom pregleda je sve uveličano za 10-60 puta. Kada se koloposkopija uradi kako treba tačno se mogu prepoznati abnormalna polja, odakle se uzimaju uzorci za biopsiju kako bi se dalje poslali na patološku pretragu.

Kolposkopija omogućava rano otkrivanje sumnjivih promena na površini grlića materice, koje mogu ako se ne leče vremenom prerasti u karcinom grlića materice, zato se sve žene upućuju na redovne ginekološke preglede kao i podizanje svesti o važnosti pregleda.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top