Gimnastika-Pobednik
Innternational Health
Mona-Welness_spaodmor
Naslovna » Deca » Deca » Tajna samokontrole -“marshmallow“ eksperiment 40 godina kasnije

Tajna samokontrole -“marshmallow“ eksperiment 40 godina kasnije

tajna-samokontrole

Tajna samokontrole -“marshmallow“ eksperiment 40 godina kasnije

Ali utvrđeno je da se razlike u funkcionisanju mozga pojavljuju samo onda kada su osobe tokom eksperimenta bile izložene„vrućim“ emotivnim signalima, ali ne i onda kada eksperimenti takve signale nisu uopšte sadržali. To pokazuje da se niska samokontrola ne može smatrati generalnom karakteristikom nekog pojedinca, nego se pojavljuje samo prilikom izlaganja određenim emocionalnim iskušenjima.

Samokontrola, takođe, nije povezana sa inteligencijom i ovi pojedinci mogu imati kvalitete veoma važne za društvo. Ljudi koji slede svoje emotivne impulse mogu da postanu veliki pronalazači, umetnici ili preduzetnici (klasičan primer je Steve Jobs). Isto tako, odlaganje zadovoljstva, u nesigurnim vremenima, može biti pogrešan izbor.

Niska samokontrola se može promeniti

Nema pokazatelja da se niska samokontrola ne može promeniti. Istraživanje je pokazalo da samokontrola nije tako snažno povezana sa detinjim samosavlađivanjem koliko se verovalo i da su neki uspevali da nauče bolje da se kontrolišu kasnije, tokom sazrevanja. U svakom slučaju treba tražiti odgovore i rešenja kod onih koji su uspešniji u kontrolisanju svojih impulsa i emocija, poput besa, tuge,sreće i zadovoljstva.

Treba pomagati mladima da nauče da prave razliku između „vrućih“ i „hladnih“ signala, te da se nauče fokusirati na „hladne“smanjenjem svoje emotivne temperature u takvim prilikama . Otkriveno je da zamišljanje određenih slika ili oblika ima efekat „hlađenja“(kao na primer – da je slatkiš oblačić ili samo slika slatkiša, a ne stvarno jestiva poslastica). Možda bi se baš ovakve tehnike mogle primeniti u pokušaju da se ohlade „vrući“ signali i da pomogne onima koji u tome imaju najveći problem.

Ova istraživanja nisu završena tako da još uvek nemamo neke preporučene tehnike, ali ako primetite da su vaši đaci ili deca s vremena na vreme impulsivni ispričajte im o „marshmallow“ eksperimentu, neka malo razmisle – i to možda može da pomogne.

Pogledajte kroz kakve muke prolaze ova slatka dečica! Nama je to možda smešno…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top