Naslovna » Beba » Treba mi bejbisiterka – kako da nađem pravu?

Treba mi bejbisiterka – kako da nađem pravu?

bebi-siterka

Briga o detetu jedan je od najlepštih, ali i najtežih i najodgovornijih poslova koje neko može imati. Kada se odlučite za pomoć u čuvanju deteta, veoma je važno odabrati pravu osobu za taj posao. Nije mala stvar poveriti na čuvanje svoje dete nekome koga ne poznajete, dok je za neke roditelje teško da zamisle bilo koga sem njih samih u toj ulozi. Ipak, u slučaju da oba roditelja rade i da ne mogu da se usklade – bejbisiterka je jedino od rešenja.

Kako pronaći bejbisiterku?

Iako možda nije lako naći bejbisiterku, ovo nije ni nemoguća misija. Za početak razglasite svima oko sebe da vam je potrebna osoba koja će čuvati vaše dete, pogledajte oglase u novinama ili pozovite agenciju preko koje ćete dobiti ovu uslugu. Preporuka je uglavnom najbolji način da se odlučite za nekoga, ali to nije presudno pogotovo ako jednostavno nemate u svom okruženju nikoga ko je imao bejbisiterku.

Koji su kriterijumi za dobru bejbisiterku?

Dobra bejbisiterka za vas ne mora biti dobra i za nekoga drugog. Odabir i kriterijumi uglavnom zavise od vaših potreba i ličnih afinitetima prema određenim karakterima ljudi. Ukoliko smatrate da je potrebno da vaša bejbisiterka bude osoba koja je smirena i koja će vam biti dostupna uvek – onda tražite takvu. Za neke je važno da osoba koja im čuva dete bude spremna i za druge, sporedne obaveze kao što su spremanje hrane za dete ili vožnja do vrtića i slično. Najvažnije od svega je da imate poverenja u tu osobu i da je ona dovoljno zrela za obavljanje tako važnog posla.

Zrelost u poslu i generalno iskustvo u radu sa decom ne moraju značiti da je bejbisiterka starija osoba. Mnoge mlade osobe, koje su se školovale za vaspitača ili negu dece, sposobne su da se u potpunosti brinu o vašem detetu, ali i da ga zabave, nauče nešto i slično. Upravo zato ne bi trebalo da vam godine bejbisiterke budu presudne, bolje bi bilo da se usredsredite na preporuke i iskustva koja kandidati imaju, ali i na otvoren razgovor sa osobom koju biste možda angažovali za taj posao. Među preporukama i iskustvima proverite da li znaju kako da se ponašaju u kriznim situacijama ili u situacijama kada je beba u opasnosti. Znanje o prvoj pomoći kod bejbisiterke još je jedan od razloga da se opustite kada svoje dete ostavite na čuvanje toj osobi.

Da li postoje neka pravila i kako ih ustanoviti?

Kada imate bejbisiterku veoma je važno da se odmah na početku dogovorite oko obaveza koje ona ima prema vašem detetu i uopšteno tokom njenog angažovanja. Dogovorite se kada je vreme za kupanje, spavanje, jelo, šta se jede, kada se (i da li se) gleda televizija, šta je dozvoljeno od programa i slično, pogotovo ako je angažujete na ceo dan i redovno. Na ovaj način ustaliće se i detetova svakodnevica i ono će se osećati sigurno, a vi ćete biti mirni znajući da sve ide onako kako vi mislite da treba.

Dogovor oko obaveza i trajanja angažovanja svakako zavisi od vaših potreba i u skladu sa tim je i potrebno da nađete odgovarajuću osobu koja će se brinuti o vašem detetu. Ako je potrebno da bude tu ceo dan – možda i da očisti ili skuva za dete – sve to morate dogovoriti u napred, i u odnosu na to i platiti usluge. Naravno, profesionalne bejbisiterke, pogotovo ako su angažovane preko agencije, već unapred imaju pripremljen cenovnik usluga, pa je to onda i lakše dogovoriti.

Da li su vrtići bolji izbor?

Iako bi neki roditelji pre odabrali bebisiterku dok je dete malo – stručnjaci pak savetuju da je socijalizacija i adaptacija deteta u jaslicama uvek mnogo lakša što je dete mlađeg uzrasta , nego li, kad se dete upisuje u vrtić u kasnijem perodu. Vrtići rade svaki radni dan, po čitavo radno vreme, i uvek se možemo osloniti na njih u potpunosti. A šta ćemo ako se bebisiterka razboli ili ima neki opravdani izostanak?

Bebisiterka ukoliko je dobra je odličan izbor, jedino za nju morate izdvojiti znatno više novca nego za vrtić, ukoliko imate uslove za to, srećno u izboru!

Još sličnih tekstova pročitejte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top