Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Trudnoća » Otvaranje bolovanja » Trudnoća i posao

Trudnoća i posao

trudnoca-i-posao

Trudnoća i posao

Rizici odlaska na posao
Posao koji je fizički naporan može da dovede do nekih komplikacija kao što je pojava kontrakcija tokom trudnoće, povišen krvni pritisak, nepravilan razvoj bebe kao što je smanjena telesna težina ili prevremeni porođaj. Za rizike koji nosi radno mesto u trudnoći ne postoje pouzdani dokazi jer se eksperimentalno ne rade provere ali je sigurno da rad sa hemikalijama ili na mestima gde ima zračenja kao što je radiološko odeljenje u bolnicama, nepovoljno utiče i na održavanje trudnoće kao i na razvoj bebe.

Višečasovno stajanje u trgovini, za mašinom u fabrici, u operacionoj sali takođe može da dovede do određenih problema. Ako ste zdravstveni radnik već ste svesni rizika kome se izlažete pomažući drugima i to je vaš izbor koji ste napravili izborom profesije.

U trudnoći morate biti svesni odgovornosti prema bebi koju nosite pa ako je vaš posao po nju rizičan svakako otvorite bolovanje, poslu će te se vratiti posle porođaja. Ovo se odnosi i na sva druga visoko rizična radna mesta koja nose rizik zbog neposrednog ili posrednog kontakt sa ljudima, fizičkim i hemijskim agensima.

Trudnoća i posao

Zračenje monitora
Da li postoji rizik od izlaganja zračenju monitora sigurno je najčešće pitanje koje danas postavljaju trudnice. Pouzdan odgovor ne postoji jer su rezultati svih dosadašnjih istraživanja bili kontraverzni. Kako trudnoća nije stanje u kome treba dokazivati da je zračenje štetno ili nije, svakako treba preduzeti mere predostrožnosti.
Pre svega oprema treba da bude novijeg datuma jer je sa većim stepenom zaštite, da je monitor na propisanoj udaljenosti, da ne sedite direktno naspram ekrana (iskosite ga kako bi “zračenje” prolazilo pored vas, kućište smestite dole i pored radnog stola.

Dugotrajno sedenje i fizički napor
Drugi rizik i veći od zračenja monitora je dugotrajno sedenje bez pauze. To ste verovatno već iskusili i pre trudnoće – ukočen vrat, bolovi u leđima, ručnim zglobovima, glavobolja. Ovo se događa svima koji obavljaju kancelarijske poslove, zato je potrebno praviti česte pauze u vidu šetnji i laganih vežbi. Stolica na kojoj sedite takođe može biti uzrok ovih simptoma, mora da ima naslon, mogućnost podešavanja visine i naslone za ruke.

Ako je vaš posao u smenama, fizički naporan jer morate da podižete teret, da stojite čitavo radno vreme, a ipak morate da radite proverite da li postoji mogućnost da dok ste u trudnoći radite skraćeno ili na nekom lakšem radnom mestu.

Trudnoća i posao

Zakonska prava trudnica u radnom odnosu
Dok ste u drugom stanju i nakom porođaja vaš radni status je regulisan Zakonom o radu Republike Srbije. Ovo su neki delovi zakona:

Zaposlena žena za vreme trudnoće ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, naročito na poslovima gde se podiže teret, gde postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama. Takođe, ne može da se radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta.

Zaposlena žena ima pravo na odsustvo s rada zbog trudnoće i porođaja i na odsustvo s rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i četvrto dete.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na trudnoću. Poslodavac ne može da uslovljava zasnivanje radnog odnosa testom trudnoće, osim ako se radi o poslovima kod kojih postoji znatan rizik za zdravlje žene i deteta utvrđen od strane nadležnog zdravstvenog organa.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Centar za korektivnu gimnastiku

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top