Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje roditelja » Trudnoća je prošla, a kilogrami su još tu! Kako ih se rešiti?

Trudnoća je prošla, a kilogrami su još tu! Kako ih se rešiti?

trudnoca-je-prosla

Upravo je jedan od najčešćih problema svih novopečenih mama – višak kilograma koji je ostao nakon porođaja. Iako su znale da će im se telo u potpunosti promeniti tokom i nakon trudnoće, mnoge mame ne mogu da se pomire sa tim da na sebi imaju dodatne kilograme koji ranije nisu bili tu!

Međutim, skidanje kilograma nakon porođaja ne mora biti nikakav stresan period, niti je strašno ako se koji kilogram i “zalepi” za vas nakon što ste na svet doneli bebu, jer je to sasvim normalno. Ipak, pre svega je potrebno obratiti pažnju na zdravlje i na to kako se vi posle porođaja osećate kako biste pronašli najbolji način da se oslobodite tog viška koji vas toliko muči.

Zdrava ishrana

Skidanje viška kilograma nakon porođaja nije isto kao skidanje kilograma pre prve trudnoće. Ovaj put kilogrami su tu iz nekog potpuno drugog razloga, gde hormoni izgraju veliku ulogu, ali i veličina i težina bebe koju ste rodili. Ipak, najbolji način – kao i uvek – jeste zdrava i pravilna ishrana, uravnotežen način života i umerenost u svemu.

Ne smete se podvrgnuti nekim ekstremnim dijetama, pogotovo ako dojite, jer će manjak nutritijenata koje (ne)unosite u svoje telo uticati na kvalitet i količinu mleka u dojkama. Zato se okrenite zdravom načinu ishrane sa puno vitamina i minerala.

Aktivnost i strpljenje

Kada povratite snagu u telu nakon porođaja, koji može biti zaista iscrpljujuć za čitav organizam, pokušajte da počnete da se bavite nekom laganijom fizičkom aktivnošću. Lagane šetnje ili vežbe prilagođene vašem trenutnom fizičkom stanju mogu pomoći da se osloboditi viška kilograma i ponovo zategnete.

Osim toga, ne bi trebalo da očekujete nikakve promene “preko noći”. Višak kilograma koji imate skupljali ste duže vreme, odnosno tokom čitave trudnoće, pa zato ne možete očekivati da će brzo nestati. Strpljenje i upornost je sve što vam treba.

Volite svoje telo i sve njegove promene

Nemojte očekivati da će vaše telo pre i posle porođaja biti isto (barem ne odjednom i tek tako). Vi ste sada majka i imate potpuno drugačiju ulogu u životu, pa je u redu i da sa tom promenom dođu i neke druge. Naučite da volite svoje telo i sve ono što se na njemu promenilo kako se promenio i vaš život. Nemojte pokušavati da nosite uske pantalone koje ste nosili pre trudnoće ili da očekujete da će vam sve haljine stajati isto kao nekad. Ali upravo zato – sigurno postoji odeća u kojoj ćete izgledati lepše nego ikada, samo je potrebno da ponovo uvidite koji su to vaši atributi i šta je to u čemu izgledate lepo upravo zato što se tako i osećate!

Još tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top