Mona Wellness priča u dvoje

Trudnoća

Trudnoća (drugo stanje, graviditet) nastaje usađivanjem oplođene jajne ćelije u endometrijum materice.
Žena koja je po prvi put trudna naziva se primipara ili primigravida, a žena koja je više puta rađala je multipara ili multigravida.

trudnoca

Faze začeća

Oplođenje nastaje spajanjem zrele jajne ćelije i spermatozoida. Ovulacijom iz de Grafovog folikula zrela jajna ćelija dospeva u lumen jajovoda, gde biva opkoljena spermatozoidima koji nastoje da prodru u nju. Po probijanju spoljašnje opne jajne ćelije i ulaska spermatozoida  dolazi do zgušnjavanja opne koja na taj način sprečava ostale spermatozoide da prodru u jajnu ćeliju. Pri prodoru u jajnu ćeliju dolazi do mešanja sadržaja spermatozoida sa jedrom jajne ćelije.

Trudnoća – Embrionalni razvitak započinje neposredno nakon oplodnje i odvija se u četiri faze:

* brazdanje
* formiranje zametnih listića
* osnivanje organa
* histološka diferencijacija organa

Oplođena jajna ćelija pod delovanjem peristaltičkih pokreta jajovoda i vodene struje koja nastaje kretanjem treplji epitela u tubama dospeva u šupljinu materice i tada dolazi do nidacije, odnosno inplantacije oplođenog jajašceta. Usađena jajna ćelija naziva se začetak ili embrion. Po završenoj organogenezi, posle trećeg meseca trudnoće začetak postaje plod odnosno fetus.

Trajanje trudnoće

Normalna trudnoća traje deset lunarnih meseci ili devet kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja ili 280 dana. Ako dođe do prekida trudnoće pre 28 nedelje taj prekid se naziva pobačajem jer plod nije sposoban za vanmaterični život.
Porođajem se naziva svaki prekid trudnoće posle 28 nedelja. Prema vremenu kada se dogodi porođaj može biti prevremeni, na vreme i kasniji, a novorođenče nedoneseno (prematurus), doneseno (maturus) i prenesno (postmaturus). 
Nedonošče
 po pedijatriskim parametrima je svako dete manje telesne težine od 2500 grama.

Trudnoća – Posteljica

Posteljica (placenta) se stvara krajem trećeg meseca trudnoće. Ona ima veoma važnu i višestruku funkciju. Učestvuje u razmeni materija između majke i ploda putem difuzije i osmoze, ima zaštitnu ulogu jer štiti plod od infekcija, a takođe u njoj se luči progesteron – hormon koji služi za održavanje trudnoće i estrogen. Pri kraju trudnoće placenta je organ težak oko 500 grama, sa prečnikom od 16 do 20cm, i sastavljen je od 16 do 20 kotiledona.

Trudnoća

Dijagnoza trudnoće…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top