Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Kultura » Knjige » Ubiti pticu rugalicu – Laguna

Ubiti pticu rugalicu – Laguna

ubiti-pticu-rugalicu-laguna

 

 

 

 

Ubiti pticu rugalicu

Autor: Harper Li

Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li, klasik američke književnosti nagrađen Pulicerovom nagradom 1961, naći će se u izdanju Lagune, u prodaji širom Srbije u novom prevodu.

Jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela američke književnosti, prodato u desetine miliona primeraka, govori o odrastanju, rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.

Iz perspektive Skaut Finč, šestogodišnje devojčice odrasle u malom gradu na jugu zemlje, Harper Li na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. U učmaloj sredini ogrezloj u nasilje i hipokriziju, moralna snaga jednog čoveka, advokata Atikusa Finča, podsetiće stanovnike Okruga Mejkom, ali i samog čitaoca, koliko je teško i važno istrajati u tome da se bude čovek. Braneći crnca optuženog za silovanje bele žene, Atikus staje u odbranu ljudskog dostojanstva i vere u ispravnost zakonodavnog sistema. Zahvaljujući snazi svog karaktera on se tako svrstava u red onih retkih junaka koji prevazilazeći okvire jednog književnog dela postaju simbol univerzalne pravičnosti.

Roman je adaptiran u istoimeni film, koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

U anketi sprovedenoj 2006. godine, Udruženje bibliotekara Velike Britanije je ovom romanu dalo višu ocenu od Biblije, proglasivši ga za „delo koje bi svaka odrasla osoba trebalo da pročita za života“.

„Nesvakidašnji um je iznedrio ovaj izuzetan roman. Harper Li je autorka koja život oslikava u svoj njegovoj punoći na jedan autentičan i humorističan način. Dirljiva priča, tako zanimljiva, tako prijemčiva.“ Truman Kapote

„Knjiga koja se ne zaboravlja.“ Independent

Roman „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li od četvrtka, 4. juna, možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.delfi.rs i www.laguna.rs.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top