Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Upis u srednje škole Srbije 2012/2013

Upis u srednje škole Srbije 2012/2013

upisUpis u srednje škole Srbije 2012/2013

Već desetu godinu primenjuje se potpuno elektronski sistem upisa u srednje škole čiji je osnovni cilj povećanje transparentnosti procesa i smanjenje korupcije. Svi podaci relevantni za bodove učenika se prikupljaju, centralizuju i proveravaju u nekoliko iteracija (lat. ponavljanje), praktično eliminišući mogućnost zloupotrebe. Po prikupljanju svih podataka i evidentiranju ukupnog broja bodova sa kojim učenik ulazi u raspodelu, učeniku se predočava i njegov rang u odnosu na vršnjake iz okruga i republike, te se učeniku daje dobra osnova za iskazivanje što realnijih želja.
Svaki učenik u listi želja navodi 20 srednjoškolskih profila za koje bi voleo da se školuje, navodeći želje redom po prioritetima. U zavisnosti od broja bodova i prednosti ostvarenih u osnovnoj školi i na završnom ispitu, učenik se upisuje u prvi navedeni profil za koji ima dovoljan broj bodova.

Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu:
- uspeha u predhodnom školovanju (60 bodova). Opšti uspeh od VI do VIII razreda i rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmih razreda osnovne škole.
- uspeha na završnom ispitu (20 bodova maternji jezik i 20 bodova matematika).

Prvi upisni krug će biti 06 i 07. jula, od 08:00 do 15:00 časova, a učenike mogu upisati i roditelji, rodbina ili prijatelji ukoliko predaju neophodna dokumenta. U matičnim osnovnim školama 07. jula od 15:00 će biti objavljen i spisak preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu.

Neraspoređeni učenici 09. jula predaju prijavu sa listom želja, a konačan raspored po školama i obrazovnim profilima biće objavljen 11. jula od 09:00, kada se završava drugi upisni krug.

Potrebna dokumenta
Neophodna dokumenta za upis su originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih (može biti stariji od šest meseci), lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, ukoliko se traži za obrazovni profil za koji se učenik upisuje, kao i uverenje o položenom završnom ispitu.

 

Nema komentara.

Scroll To Top