nutrinobebe
mladiizvidjaci – hotel Javor
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Upis u srednje škole Srbije 2014/2015

Upis u srednje škole Srbije 2014/2015

upis

Već nekoliko godina se primenjuje potpuno elektronski sistem upisa u srednje škole čiji je osnovni cilj povećanje transparentnosti procesa i smanjenje korupcije. Svi podaci relevantni za bodove učenika se prikupljaju, centralizuju i proveravaju u nekoliko iteracija (lat. ponavljanje), praktično eliminišući mogućnost zloupotrebe. Po prikupljanju svih podataka i evidentiranju ukupnog broja bodova sa kojim učenik ulazi u raspodelu, učeniku se predočava i njegov rang u odnosu na vršnjake iz okruga i republike, te se učeniku daje dobra osnova za iskazivanje što realnijih želja.

Svaki učenik u listi želja navodi 20 srednjoškolskih profila za koje bi voleo da se školuje, navodeći želje redom po prioritetima. U zavisnosti od broja bodova i prednosti ostvarenih u osnovnoj školi i na završnom ispitu, učenik se upisuje u prvi navedeni profil za koji ima dovoljan broj bodova.

Redosled kandidata utvrđuje se na osnovu:
– uspeha u predhodnom školovanju (60 bodova). Opšti uspeh od VI do VIII razreda i rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmih razreda osnovne škole.
– uspeha na završnom ispitu.

Upis u srednje škole Srbije 2014/2015

Nema komentara.

Scroll To Top