U Moni dobijas vise
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Usklađivanje roditelja i bebe

Usklađivanje roditelja i bebe

uskladjivanje-roditelja-i-bebe

Usklađivanje roditelja i bebe

Beba sa niskim tonusom je sklona povlačenju u san. Često ćete čuti majke kako se hvale kako im je beba “dobra – samo jede i spava”, a i kad je budna ništa ne traži. One to prihvataju, ne znajući da ukoliko ne uvuku bebu u blisku i toplu emotivnu razmenu postoji opasnost da beba zaostaje u razvoju ili da se ne primeti početak nekog od oblika autizma.

Komunikacija kao preduslov razvoja
Zašto toliko insistiramo na sposobnosti bebe da uspostavi odnos, a ne na njenim saznajnim ili motoričkim postignućima? Dovoljan bi razlog za to bio da joj se pomogne da razvije osećaj ljubavi i poverenja, no postoji još jedna jednako važna činjenica. Emocionalne interakcije su izvor njene inteligencije, moralnosti i samopoštovanja.

Prisna, ljubavlju ispunjena veza između vas i vaše bebe postavlja temelj za detetove više sposobnosti razmišljanja. Ovakav način je mnogo efikasniji od svih drugih vidova “stimulacije inteligencije”, kao što su specijalni edukativni programi za bebe ili skupe edukativne igračke.

Kroz topli ljubavni odnos sa roditeljima se raste, razvija i napreduje, razvija mašta, jezik, uče pojmovi, razvija motorika, sposobnost empatije, što je klica altruizma, i gradi se slika o sebi kao značajnoj i vrednoj osobi koja će sutra imati samopouzdanja i želje da utiče na svet oko sebe.

Tatjana Firevski Jovanović psiholog
Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top