Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Uskršnji praznici

Uskršnji praznici

mm

Uskrs ili Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka.

Vaskrs se slavi tri dana: Vaskrs, Vaskrsni ponedeljak i Vaskrsni utorak. Ono što se ova tri dana ne sme smetnuti s uma je da se, umesto uobičajenih pozdrava, pozdravlja sa Hristos voskrese, a otpozdravlja sa Vaistinu voskrese. To i crveno jaje su, ipak, suštinska obeležja ovog važnog praznika.

Uskrs je ove godine 08. aprila i za vernike koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru i vernike koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru.

Vaskrsu, prema običaju, predhodi sedmonedeljni uskršnji post, najduži u godini.

Uskrs je oduvek bio “praznik nad praznicima” kod hrišćana, čije je praznovanje uobičajeno najradosnije. Tog dana proslavljamo vaskrsenje gospodnje. Posebno važno mesto u tradicionalnom običaju Uskrsa zauzima crveno jaje simbol života, a njegova crvena boja želju za zdravljem i napretkom. Vernici farbaju jaja na Veliki Četvrtak ili na Veliki Petak, a šaranja su različita.

Prvim crvenim uskršnjim jajetom vernici se omrse na dan uskrsa i time okončavaju sedmonedeljnji post. Jaja crvena ili šarena, daruju se rođacima i prijateljima i svima onima koji uđu u kuću. Hristos vaskrse !

Ko je uskršnji zeka?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top