Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Vikanje i stroga verbalna disciplina potpuno su nedelotvorni u vaspitanju tinejdžera

Vikanje i stroga verbalna disciplina potpuno su nedelotvorni u vaspitanju tinejdžera

 

Šta roditelji mogu da učine da vaspitaju pristojnog i srećnog tinejdžera? Taktika koja nikako neće upaliti je oštra verbalna disciplina, bilo da se na tinejdžera viče, psuje, vređa ga se ili mu se dobacuju pogrdni epiteti. Sve to je kontraproduktivno i posledica će biti još gore ponašanje tinejdžera, ali i razvoj simptoma koji vode u depresiju.

To je dokazala i nova studija. Autorka studije Ming Te-Wang, voditeljka na katedri za psihologiju pri Fakuletu u Pittsburghu, kaže da je sve navedeno razlog zbog kog mnogi roditelji kažu da bez obzira koliko vikali, tinejdžeri jednostavno ne slušaju.

Sa svojim  kolegama prof. Te-Wang je proučavala 967 dvoroditeljskih porodica u Pensilvaniji. Porodice su bile srednjeg staleža, većinom belci, a zadatak im je bio da tokom dve godine ispunjavaju upitnike o odnosu roditelji-tinejdžer i mentalnom zdravlju.

Trinaestogodišnjaci koji su bili izloženi strogoj verbalnoj disciplini već su s 14 godina pokazivali neke znakove depresije, kako stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Child Developement. Isto tako, pokazivali su problematično ponašanje poput izliva besa, agresivnosti, vandalizma i delikvencije.

Stručnjaci koji rade s tinejdžerima i roditeljima kažu da bi ove rezultate trebalo u vaspitanju svakako uzeti u obzir.

Naime, kada su tinejdžeri izloženi dužem periodu stresa, a napetost uzrokovana strogom verbalnom disciplinom za njih svakako je stresna okolina, ona postaju podložna raznim mentalnim problemima. Bez obzira što postaju mladi ljudi od kojih se očekuje određena odgovornost i pozitivno ponašanje, tinejdžeri trebaju okolinu u kojoj se osećaju prihvaćeno, voljeno i sigurno.

Dugotrajna stroga verbalna disciplina i kritikovanje samo potstiču probleme, otpor i inat kod tinejdžera. Ekstremni pristup u vaspitanju nikako ne funkcionišu – kako onaj strogi, tako i onaj previše popustljivi.

Postoje trenuci u kojima su roditelji opravdano ljuti i viču u afektu. Na primer, ako se tinejdžer doveo u opasnu situaciju, roditelj će u šoku vikati “Moglo je  nešto da ti se dogodi!”. Gotovo svaki roditelj se barem ponekad nađe u ovakvoj situaciji. Ali ovde se ne radi o takvim povremenim povišenim tonovima u kojima roditelj iz straha ili panike ne može kontrolisati visinu glasa i reakciju.

U ovoj  studiji su se posmatrali roditelji koji imaju svakodnevni strogi pristup u vaspitanju, koji viču, psuju i nazivaju decu pogrdnim imenima. Stručnjaci se slažu da taj pristup nikako nije konstruktivan i uopšte nema efekta na tinejdžere. Isto važi i za fizičko kažnjavanje. U tinejdžerskom uzrastu deci je vrlo važno da ih  poštuju i imaju potrebu da poštuju odrasle. A poštovanje zaslužujemo svojim ponašanjem, baš kao i deca u našim očima.

Šta onda funkcioniše u vaspitanju tinejdžera?

Najbolji način je koristiti tzv. metodu konstruktivnih posledica, nešto što odgaja, a ne ponižava. Na primer, ako tinejdžer prekrši dogovor oko toga kada treba da bude kod kuće, roditelj mu može ukazati mirnim tonom šta je učinio ili učinila te odrediti primerenu kaznu poput zabrane izlaska na nedelju dana. Ukratko, decu treba učiti da će imati onoliko slobode, koliko odgovornosti pokažu.

Tinejdžeru je važno ponuditi tri stvari: otvorenu komunikaciju, ljubav i granice. Krajnji cilj je naučiti dete kako se ponašati, a ne  prepustiti ga samom sebi i potom samo kažnjavati. Baš kao i kod mlađe dece, uvijek ih treba pohvaliti za ono što su napravili dobro, a ono što nije bilo u redu, na pravedan način kazniti.

Ako im damo do znanja da ih poštujemo kao osobe koje mogu donositi sopstvene odluke, lakše će im biti da prihvate činjenicu da su svojim odlukama prekšili neki zajednički dogovor. To se zove učenje. A svoju decu želimo da  naučimo  kako da se  ponašaju, a ne da ih povredimo  kritikovanjem njihovog ponašanja, ili što je još gore, vređanjem njih samih kao osoba.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top