Naslovna » Aktuelno » VIŠE NOVCA RODITELJIMA ZA DRUGO I PETO DETE

VIŠE NOVCA RODITELJIMA ZA DRUGO I PETO DETE

 

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine, a ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona dinara.

Ona je za RTS rekla da će budžet za te namene u narednoj godini biti i veći i da će država nastaviti mere podrške za rađanje, a predviđeno je i više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

– Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati, jer je sad samo dve godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu – do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno – najvila je ministarka.

ÐUKIĆ DEJANOVIĆ: SVE VIŠE PRVIH BEBA RAĐA SE VAN SRBIJE

BESPLATNO PRANJE VEŠA KAO POMOĆ MAJKAMA Slavica Đukić Dejanović o merama povećanja nataliteta u Srbiji i šta je posebno raduje

Đukic Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da ce država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

– Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto će dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih – naglasila je ministarka.

Đukić Dejanoviceva je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

– To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rađa više dece. Najviše se bebe rađaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih – navela je ministarka.

“DRŽAVA ĆE VIŠE IZDVAJATI ZA RODITELJE” SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ OBIŠLA JE BEOGRADSKA PORODILIŠTA

Đukić Dejanović: Predložili smo izmene Zakona, preporučili smo da iznosi porodiljama NE BUDU DEGRADIRAJUĆI

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žžena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanoviceva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava –da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće.

 

izvor Blic

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top