U Moni dobijas vise
Naslovna » Aktuelno » Vrtići i dnevni boravak u školama od 11. maja

Vrtići i dnevni boravak u školama od 11. maja

 

U okviru liberalizacije mera tokom vanrednog stanja, ministar prosvete Mladen Šarčević za “Blic” najavljuje početak rada vrtića od 11. maja, kako i to kako će biti olakšano roditeljima sa decom do 12 godina, koji kreću na posao.
“Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu to jest, na radno mesto”, kaže ministar prosvete.

On dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

“Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica kada je reč o vaspitačicama”, kaže ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola i fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako dodaje tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Ministar kaže da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih od Kovida19 ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

“Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan”, ističe ministar.

U skladu sa istim merama koje prvenstveno imaju za cilj bezbednost i smanjenje širenja virusa, doneta je i odluka za đake do 12 godina, a čiji su roditelji upravo zbog njihovog uzrasta mogli da rade od kuće.

“Kako se ide ka procesu ukidanja vanrednog stanja i počinje proces vraćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja”, kaže Šarčević.

Izvor: Mondo

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top