Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Završni ispit – Mala matura

Završni ispit – Mala matura

zavrsni-ispit-mala-matura

Završni ispit – Mala matura koji se polaže na kraju osmog razreda, predviđen Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prvi je završni ispit sa kojim se učenik susreće tokom školovanja, a ima funkciju svedočanstva o usvajanju temeljnih znanja, umenja i kompetencija tokom osnovnog obrazovanja.

Prema kalendaru upisa, od 24. do 27. maja učenici osmih razreda koji žele da se upišu u škole za talente podnosiće zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji, je uz završni ispit, uslov za upis u ove škole.

Završni ispit – Mala matura

Na završnom ispitu koji se polaže na kraju osmog razreda učenici će polagati 16. juna srpski jezik, 17. juna matematiku i 18. juna kompozitni test.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna.

Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 27. i 28. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 6. jula, dok su 7. i 8. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu.

Oni koji u ovom krugu ne budu raspoređeni po srednjim školama, 7. jula, s novim listama želja, konkurisaće na preostala mesta, a raspored u ovom, drugom upisnom krugu, biće objavljen 10. jula, dok će se upis obaviti 10. jula, kada će se i završiti ovogodišnji upis u srednje škole.

Probni završni ispit – realizovaće se, odlukom Ministarstva prosvete nauke i tehniloškog razvoja u petak, 9.maja 2014. – kompozitni test i subotu 10. maja – srpski i matematika.

Svi oni koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima moraju prethodno izaći i na prijemni ispit, određenog datuma, u zavisnosti od škole.

•    Završni ispit na kraju osnovne škole polažu svi učenici. Dakle, svim učenicima će se prilikom upisa  u srednju školu uzeti u obzir poeni koji su dobijeni na osnovu uspeha u osnovnoj školi i poeni  koji su dobijeni na završnom ispitu

•    Završni ispit je stepen usvojenosti obrazovnih standarda za kraj osnovnog obrazovanja. Reč je o nacionalnim standardima. Dakle, prvi put se postignuća učenika proveravaju u odnosu na postavljene standarde.
•    Završni ispit u svom finalnom modelu sastavljen je samo od nepoznatih zadataka 
•    Završni ispit prilagođen je učenicima sa smetnjama u razvoju 
•    Rezultati završnog ispita biće korišćeni za poboljšanje kvaliteta nastave i učenja na nivou pojedinačnih škola, opštine, okruga, školske uprave i na nacionalnom nivou.
•    Škole su dužne da organizuju pripremu učenika za polaganje završnog ispita

A vi…

Budite uz svoje dete. Ovo je mala matura. Ona velika, životna ga tek čeka.

Nema komentara.

Scroll To Top