Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Završni ispit – Mala matura

Završni ispit – Mala matura

zavrsni-ispit-2013Završni ispit – Mala matura

koji se polaže na kraju osmog razreda, predviđen Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prvi je završni ispit sa kojim se učenik susreće tokom školovanja, a ima funkciju svedočanstva o usvajanju temeljnih znanja, umenja i kompetencija tokom osnovnog obrazovanja.
Prema kalendaru upisa, od 25. do 28. maja učenici osmih razreda koji žele da se upišu u škole za talente podnosiće zahteve za polaganje prijemnog ispita, koji, je uz završni ispit, uslov za upis u ove škole.

Na završnom ispitu koji se polaže na kraju osmog razreda učenici će polagati i ove godine testove iz maternjeg jezika 17. juna i matematike 18. juna.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna, kada će se upisivati i učenici primljeni u škole za talente.
Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok su 8. i 9. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu.

Oni koji u ovom krugu ne budu raspoređeni po srednjim školama, 9. jula, s novim listama želja, konkurisaće na preostala mesta, a raspored u ovom, drugom upisnom krugu, biće objavljen 11. jula, dok će se upis obaviti 12. jula, kada će se i završiti ovogodišnji upis u srednje škole.
I ove godine, svršeni osmaci u srednje škole će konkurisati s bodovima sakupljenim na osnovu uspeha u poslednja tri razreda osnovne škole (po tom osnovu mogu imati najviše 60 bodova) i s onim osvojenim na završnom ispitu, na kojem, na svakom od testova, mogu da osvoje najviše po 20 bodova. Zbiru ovih bodova, dodavaće se i oni osvojeni na republičkim i međunarodnim takmičenjima planiranim u Kalendaru taklmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok će se učenicima koji konkuripšu za škole za talente dodavati i bodovi s prijemnog ispita.
Na ovogodišnjem završnom ispitu oba testa sadržaće 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka, a 25 odsto zadataka biće slično onima iz zbirki za pripremu.
Probni test za završni ispit učenici osmih razreda polagaće 11. maja i na njemu će iz oba predmeta biti potpuno nepoznati zadaci.

Probu male mature, ali za sledeću godinu, imaće i sedmaci i to između 13. i 17. maja, kada će polagati kombinovani test , koji se na testove iz maternjeg jezika i matematike, maloj maturi dodaje sledeće godine.

Svi oni koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima moraju prethodno izaći i na prijemni ispit, određenog datuma, u zavisnosti od škole.

Model ispita za školsku 2013/2014. godinu

Treća generacija ili generacija 2012/13. takođe će polagati dva testa, iz srpskog i matematike ali sa sledećim modifikacijama:
•  Testovi završnog ispita imaće 25% delimično poznatih zadataka i 75% potpuno nepoznatih zadataka. Poznatih zadataka neće biti.

•  Lista standarda odnosno znanja i kometencija  

Drugo probno testiranje iz kombinovanog testa sa potpuno nepoznatim zadacima obaviće se tokom 2013. godine.

Novine koje donosi Završni ispit

•    Završni ispit na kraju osnovne škole polažu svi učenici. Do sada su  kvalifikacioni ispit polagali samo učenici koji nastavljaju obrazovanje u četvorogodišnjoj srednjoj školi. Dakle, svim učenicima će se prilikom upisa  u srednju školu uzeti u obzir poeni koji su dobijeni na osnovu uspeha u osnovnoj školi i poeni  koji su dobijeni na završnom ispitu
•    Završni ispit sastoji se  u finalnom obliku iz tri testa: srpski/maternji jezik, matematika  i kombinovani test iz nauka (prirodne i društvene)
•    Završni ispituje stepen usvojenosti obrazovnih standarda za kraj osnovnog obrazovanja. Reč je o nacionalnim standardima. Dakle, prvi put se postignuća učenika proveravaju u odnosu na postavljene standarde.
•    Završni ispit u svom finalnom modelu sastavljen je samo od nepoznatih zadataka 
•    Završni ispit prilagođen je učenicima sa smetnjama u razvoju 
•    Rezultati završnog ispita biće korišćeni za poboljšanje kvaliteta nastave i učenja na nivou pojedinačnih škola, opštine, okruga, školske uprave i na nacionalnom nivou.
•    Škole su dužne da organizuju pripremu učenika za polaganje završnog ispita

Nema komentara.

Scroll To Top