Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Zeleno povrće – Čuvar zdravlja

Zeleno povrće – Čuvar zdravlja

zeleno-povrce-cuvar-zdravja

Zeleno povrće – Čuvar zdravlja

Da biste pravilno hranili svoje dete, potrebno je prvo da znate kako da izaberete kvalitetne namirnice prilikom kupovine. Za dečiju ishranu povrće mora biti najboljeg kvaliteta (prve kategorije) i sveže. Spoljni izgled često može da dovede do pogrešnog izbora pri kupovini. Besprekoran izgled najčešće ima ono povrće koje je tretirano sa puno hemikalija (veštačkim đubrivima i prskano pesticidima, materijama za ubrzano zrenje…). Takvo povrće ne biste smeli da kupujete za bebu.

Prvo pravilo – upotrebljavajte ono povrće kome je upravo sezona (najbolje organski gajeno). U zimskom periodu preporučuje se duboko zamrznuto povrće (ali ne spanać) i industrijski proizvodi za bebu.

Drugo pravilo – pre svega povrće treba da bude sveže. Kada kupujete, uzmite povrće u ruku, blago ga stisnite.
Ako je jedro i čvrsto, znači da je sveže. Na primer, blitva ili spanać treba da budu sitnijih listova, ne mnogo zelene boje, nikako sparušeni, sa mehaničkim povredama, flekama, plesnivi i slično. Naprotiv, treba da budu kao da su sada ubrani.

Kako čistiti povrće
Povrće treba prati i čistiti neposredno pre pripremanja, da biste sačuvali njegovu biološku vrednost. Na primer, očišćeno povrće stavljeno da stoji u vodi izvesno vreme izgubi dobar deo svojih vitamina, minerala i svih drugih osetljivih i u vodi rastvorljivih sastojaka. Povrće treba prvo dobro oprati, zatim odstraniti delove koji nisu za upotrebu i ponovo oprati, pa tek onda blanširati ili kuvati. Spanać i zelje sadrže oksalnu kiselinu, najviše u drškama, pa ih uvek treba odstraniti.

Kako i koliko kuvati zeleno povrće?
Povrće se kuva u malo vode (ili na pari), samo koliko je potrebno da se napravi kaša. Zatim se sve pasira koristeći vodu u kojoj je kuvano (izuzev spanaća, blitve i zelja). Spanać, blitvu i zelje treba blanširati (kratko kuvati bez soli). Voda u kojoj se kuvaju se odbacuje. Kuvanje se obavlja u otklopljenom sudu. Dalja priprema jela od spanaća, blitve i zelja zahteva obavezno dodavanje mleka (majčino ili adaptirano), a nikada se ne sme podgrevati. Prilikom kuvanja kelja, prokelja i brokolija, dolazi do stvaranja sumporvodonika i drugih organskih sulfida koji daju karakterističan miris kupusa. Ova jedinjenja treba pustiti da ispare, otklopiti sud, kako bi beba imala manje problema sa nadutošću stomaka.
Zavisno od starosti odojčeta, u povrće se mogu dodati i druge namirnice: mleko, mleveni dvopek, pirinač, masnoća, meso ili kuvano žumance.

Zašto je zdravo…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top