Naslovna » Aktuelno » OPERA TURANDOT NA BEOGRADSKIM SCENAMA

OPERA TURANDOT NA BEOGRADSKIM SCENAMA

Turandot, poslednja opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija uskoro će, posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo postati sastavni deo redovnog repertoara Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, a u režiji Marija Pavla del Monaka i pod dirigentskom upravom Stefana Romanija /Đorđa Pavlovića.

Predstava će imati dve ravnopravne premijere, s obzirom na to da Narodno pozorište sprema ovo opersko remek-delo u koprodukciji sa Operom i teatrom Madlenianum sa kojim je do sada realizovalo već nekoliko veoma uspešnih zajedničkih predstava. Premijera u Narodnom pozorištu biće održana 23. decembra (19.30), a u Madlenianumu nedelju dana kasnije, 30. decembra (19.30).

Turandot je poslednja Pučinijeva opera koju, iscrpljen teškom bolešću i smrću 1924., nije završio, već je to, dve godine kasnije, uradio kompozitor Franko Alfano. U želji da se odmakne od verizma, Pučini je posegnuo za nemačkom obradom legende o okrutnoj kineskoj princezi Turandot, koju je pre toga obradio italijanski pisac Karlo Goci, dok se ishodišna priča temelji na starom persijskom epu iz 12. veka.

U jeku priprema Mario Pavle del Monako kaže: „Sama činjenica da se Turandot nije izvodila u Beogradu skoro pola veka, povlači veliku odgovornost svih koji su deo ove produkcije, ali moram da priznam da upravo ta činjenica predstavlja za mene posebnu čast i simbol je jednog poverenja koje sigurno nećemo izneveriti. Štaviše, ubeđen sam da će nas to još više i motivisati da na repertoar vratimo ovakav značajan naslov. Publika može da očekuje jedan sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima, scenografski protkan fluidnim i višenamenskim scenskim elementima”.

Scenografiju i kostime kreira Vilijam Orlandi (William Orlandi), a u autorskom timu nalaze se i Volfgang fon Zoubek (Wolfgang von Zoubek) (dizajner svetla)Miloš Kecman (koreograf)Frančesko Bonati (Francesco Bonati) (asistent kostimografa)Edit Makedonska/ Vesna Janssens (koncertmajstor)Đorđe Stanković (šef Hora)Ivana Dragutinović Maričić (stručni saradnik)…Nastupaju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik, a premijera je održana 17. oktobra 1975. godine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top