Javor-Zimske carolije
Naslovna » Aktuelno » SALA SRPSKOG FILMA NASTAVLJA SA RADOM. NA REPERTOARU DO 25. NOVEMBRA: FLOTEL EUROPA, OD SUTRA POČINJEM DA, ABDUL I HAMZA, RUŽA VETROVA

SALA SRPSKOG FILMA NASTAVLJA SA RADOM. NA REPERTOARU DO 25. NOVEMBRA: FLOTEL EUROPA, OD SUTRA POČINJEM DA, ABDUL I HAMZA, RUŽA VETROVA

SALA SRPSKOG FILMA U KOMBANK DVORANI NASTAVLJA SA RADOM

NA REPERTOARU OD 11. DO  25. NOVEMBRA SELEKCIJA “MIGRACIJE” I FILMOVI FLOTEL EUROPA, OD SUTRA POČINJEM DA, ABDUL I HAMZA I RUŽA VETROVA

CENA ULAZNICA SIMBOLIČNO  OD 200 DO 300 DINARA

Sala Srpskog filma koja je svečano otvorena pre početka pandemije, normalizacijom uslova, ali i dalje pod epidemiološkim merama, od četvrtka 11. novembra nastavila je sa radom. Ovaj  kulturni  poduhvat nastao u saradnji FILMSKOG CENTRA SRBIJE I KOMBANK DVORANE, podsetimo,  namenjen je celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija. Takođe, publici se otvara mogućnost da pogledaju  radnim danima, ali i vikendom i praznicima, srpske filmove koji su imali manje zapažen odjek ili uopšte nemaju bioskopsko prikazivanje, kao i filmove koji su u drugim bioskopima završili svoj bioskopski život.

 Od 11. do 25. novembra, u okviru programa Sale Srpskog filma u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom migracija: “Flotel Europa” Vladimira Tomića, “Ruža Vetrova” Koste Ristića, “Abdul i Hamza” Marka Grbe Sinha” i “Od sutra počinjem da” (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Urednik programa “Migracije” je Nikola Radić, filmski kritičar i član Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

Dokumentarni film „Flotel Europa“ Vladimira Tomića biće prikazivan od 16 časova. Autor svoju pripovest o izbeglištvu smešta u Dansku. Višestruko nagrađeni dokumentarac (festivali u Berlinu, Sarajevu, IndieLisboa i drugi) prati istorijsku epizodu s početka 1990-ih godina, kada je oko hiljadu izbeglica iz Bosne i Hercegovine privremeno zbrinuto u hotelu na vodi u Kopenhagenu.

Termin od 17:30 rezervisan je za kratkometražne filmove selekcije Migracije o migrantskom talasu 2010-ih u Srbiji: kratkometražni dokumentarni „Ruže vetrova“ Koste Ristića i srednjemetražnu dokufikciju „Abdul i Hamza“ Marka Grbe Singha.  Prema rečima selektora programa, Nikole Radića, “osim što dele godinu izlaska i temu, i Ristić i Grba nalaze odjeke migrantskog iskustva na našim prostorima. U „Ruži vetrova“ Ristić beg migranata od rata poredi sa srpskim izbeglicama iz Knina, dok se u „Abdulu i Hamzi“ govori o skrivanju dvojice hajduka, pa dvojice partizana, u Vršačkoj kuli”.

„Od sutra počinjem da“ (Chun nuan hua kai) Ivana Markovića i Linfeng Vua (termin od 19h) za polazišnu tačku uzima ekonomske migracije u savremenoj Kini. Protagonista Li doselio se u predgrađe Pekinga zarad posla. Tamo radi kao noćni čuvar zgrade, deleći skučen smeštaj sa cimerom, takođe doseljenikom. „Od sutra počinjem da“ slika hladan svet periferije milionskog grada, svet stakla i metalnih konstrukcija, praznih konferencijskih sala, poplavljenih hodnika, bezličnih zgrada i slabo osvetljenih sobičaka.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top