Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Putovanja » Aerodrom Konstantin Veliki – Niš

Aerodrom Konstantin Veliki – Niš

Aerodrom Konstantin Veliki Nis

Aerodrom Konstantin Veliki (IATA: INI, ICAO: LYNI) je aerodrom koji opslužuje jugoistok Srbije. Nalazi se 4 km od centra Niša u naselju Medoševac i Popovac na teritoriji niške opštine Crveni Krst. Drugi je aerodrom u Srbiji po broju primljenih putnika godišnje (posle aerodroma Nikola Tesla).

Sa povoljnim vremenskim uslovima tokom većine godine, a takođe sa povoljnom lokacijom, aerodrom Konstantin Veliki služi i kao alternativni aerodrom aerodromima u Beogradu, Ohridu, Prištini, Skoplju, i Sofiji. Kapacitet aerodroma je tri aviona na sat.

Godine 2017, rekonstruisana je fasada zgrade aerodroma.

Usluge

Aerodrom je udaljen oko 4 km od centra Niša. JP Aerodrom poseduje autobuse kojim se obavlja prevoz putnika po kružnoj liniji u Nišu (linija 34).[2] Autobusi su nabavljeni kao donacija nakon 2000. godine.

Taksi usluge takođe postoje na aerodromu i povezuju putnike za bilo koji deo grada. Vožnja taksijem od aerodroma do centra grada košta oko 300 din. Rent-a-car agencije se nalaze u zoni za sortiranje prtljaga.

Red Letenja

Dolasci
Odlasci

Centar za vanredne situacije

Od avgusta 2010. na aerodromu su stacionirani ruski avion Iljušin Il 76 kao i dva helikoptera (Mil Mi 26 i Kamov Ka 32) sa ciljem gašenja požara u Srbiji i okruženju, prema Zakonu o vanrednim situacijama. Za sedište ovog centra, Niš je izabran zbog svoje povoljne geografske lokacije, a tokom 2007. godine, aerodrom u Nišu je korišćen kao baza za gašenje požara koji su zahvatili Srbiju i okolne zemlje.

Iljušin Il-76 je pored Berieva Be-200 služio u gašenju požara na Tari 2012.

Redovne linije

Sledeće redovne putničke avio-kompanije koriste aerodrom Konstantin Veliki.

Avio kompanija Odredišta
Vizer Bazel/Miluz/Frajburg, Beč (od 15. novembra 2018), Dortmund, Malme, Memingen
Rajaner Bergamo-Orio al Serio, Berlin-Šenefeld, Bratislava-Milan Rastislav Štefanik, Stokholm-Skavsta, Vece
Ruslajn Sezonski čarter: Kaluga
Svis internešonal erlajns Cirih
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top