Naslovna » Ishrana » Recepti » Slano » Šarena turšija

Šarena turšija

sarena tursija

U našoj porodici  turšija se  pravi u dve kante. Njenim kišeljenjem taman premostimo period do “dolaska” kiselog kupusa.  Količina povrća u ovoj recepturi bude dovoljna za nas četvoro, kao i za goste koji nam dolaze. Možete po izboru povrća probati jednu ili drugu, ili obe kombinacije. Šta god izaberete, nećete pogrešiti.

U prvoj kanti komponente su:

4 glavice kupusa – ovaj kupus kada se ukiseli bude rskav
2 glavice karfiola
2 kaščice bibera u zrnu

U kanticu iseći  kupus na četvrtke, i cvetove od karfiola odvojiti od glavice, i rasporediti u kantu izmešano, dodati 1 koren rena, radi lepše arome i čvrstine povrća.

Preliti sa presolcem od : 8 litara vode, 300 gr šećera, 250 gr soli, 1 dc esencije i 1 kesica vinobrana. Prvo izmešati hladan presolac da se spoje komponente ( ne kuva se ), a zatim preliti preko povrća da ogrezne, pritisnuti plastikom koja drzi i zatvoriti kanticu. Bitno je da sve bude u tečnosti. Do mesec povrće dana, bude već za jelo.

————————————————————

U drugu kantu staviti sve po dva kg: 2 kg šargarepe, 2 kg zelenog paradajza, 2 kg paprika, 2 kg krastavčića i dodati dve kašičice bibera u zrnu. dodati 1 koren rena, radi lepše arome i čvrstine povrća. Povrće je celo, ne seče se.

Preliti sa presolcem od : 7 litara vode, 300 gr šećera, 250 gr soli, 1 dc esencije i 2 kesice vinobrana. Prvo izmešati hladan presolac da se spoje komponente ( ne kuva se ), a zatim preliti preko povrća da ogrezne, pritisnuti plastikom koja drzi i zatvoriti kanticu. Bitno je da sve bude u tečnosti. Do mesec povrće dana, bude već za jelo.

Ostale recepte možete pogledati OVDE

I.R.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top