Naslovna » Aktuelno » Ako ste među oštećenim roditeljima koji su matične ćelije poverili firmi “Krio sejv” evo šta treba odmah da uradite

Ako ste među oštećenim roditeljima koji su matične ćelije poverili firmi “Krio sejv” evo šta treba odmah da uradite

Hiljade roditelja iz Srbije odlučili su da matične ćelije povere na čuvanje švajcarskoj firmi “Krio sejv”, a onda se saznalo da joj je Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad. Mnoga pitanja bila su bez odgovora, ali “Blic” otkriva šta oštećeni mogu da urade.

Za početak, ukoliko niste sigurni da li su vaše matične ćelije bezbedno stigle do poljske banke, posetite internet stranicu famicord.eu.

Čim pristupite na internet prezentaciju ove kompanije, automatski će vam se preko celog ekrana pojaviti obaveštenje “ako ste korisnik ‘Krio sejv‘ usluga, kliknite ovde”.

– Roditelji koji imaju ugovor sa “Krio sejvom” ako im zatrebaju matične ćelije prvo moraju da se obrate “Krio sejvu”, koji zatim kontaktira s poljskim “Famikordom” – kaže za “Blic” Rastko Petaković, čovek koji je na svom primeru osetio posledice malverzacija banke ćelija.

– I sam sam trenutno u kontaktu sa direktorom “Famikorda”, oni su pokrenuli kampanju u kojoj obaveštavaju roditelje o tome gde se nalazi njihov uzorak i da li je uopšte bezbedan. Upravo se na tom sajtu preko formulara mogu raspitati i svi zabrinuti roditelji iz Srbije – dodao je Petaković.

Podsetimo, kako je saznao “Blic”, švajcarskoj kompaniji “Krio sejv” u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz Srbije sačuvali matične ćelije, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad, a naše ministrstvo zdravalja obavestilo je sva naša državna porodilišta da stave van snage sve sklopljene ugovore.

Naime, usled problema sa kojima se susretala ova kompanija, koja je svoje predstavništvo imala i u Srbiji, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija “Famikord” u koju je i transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, bez znanja i dopuštenja ljudi čije su ćelije čuvane, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja “Krio sejvu” oduzme licencu za rad.

Nakon gašenja kompanije “Krio sejv”, “Blic” je u Poljskoj ušao u trag genetskom materijalu koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje, a istovremeno Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije je obavestila direktore svih državnih porodilišta da do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu te kompanije stave van snage sve sklopljene ugovore.

“Kompanija ‘Krio sejv Srbija‘, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene”, navodi se u saopštenju.

Šta leče matične ćelije

Uz pomoć ćelija koje se prilikom rođenja deteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju uz pomoć specijalne krio-metode, leče se poremećaji krvi, metabolizma, imuniteta, maligni tumori, dijabetes i druge bolesti… Po rođenju bebe, nakon prikupljanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te ćelije se podvrgavaju različitim analizama u laboratoriji.

Naime, utvrđuje se da li postoji mogućnost bakterijske kontaminacije i isključuje se prisustvo klica, virusnih i gljivičnih infekcija. Nakon tih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga ćelije se zamrzavaju. Ove ćelije se čuvaju u kriogenim uslovima, to jest na minus 196 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Ovako sačuvane mogu da traju večno.

Nakon toga, pred vama će se pojaviti formular koji je potrebno da popunite, te će vam se u najkraćem roku javiti neko sa informacijama da li su vaše ćelije stigle do njih.

 

izvor Blic

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top