Naslovna » Obrazovanje » Privatno obrazovanje » Privatne srednje škole » Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište Paulinum – Subotica

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište Paulinum – Subotica

 

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište Paulinum – Subotica

Adresa: Trg Svete Terezije 2, 24000 Subotica
Telefon: 024/553-670, 024/555-340
Website: www.suboticka-biskupija.info
E-mail: [email protected]

Biskupska klasična gimnazija i sjemenište „Paulinum“, otvoreno je školske godine 1962/63. Nakon otvaranja škole, nastava je počela u dva razreda, a zatim su postupno otvoreni i ostali razredi. Na početku škola je bila smještena u zgradi Katoličkog kruga. Nova zgrada je dogotovljena 1965. i iste godine 30. lipnja je posvećena. „Paulinum“ je međubiskupijski zavod i škola, jedina institucija takvoga karaktera u ovoj državi. Škola je jezična gimnazija klasičnog smjera. Prvenstveno priprema učenike za teološke i filozofske studije, a zatim za klasične jezike i za povijest. Najveći broj svećenika subotičke i zrenjaninske biskupije, bili su paulinci. „Paulinum“ je posebno ponosan zato što je već dao tri biskupa.

Zatim je institucija dala više vjeroučitelja, kantora, misionara, profesora, liječnika, pravnika, novinara, diplomata itd. Od 1990. godine, unatoč toga što su došla teška vremena, „Paulinum“ je postao otvoreniji nego u prijašnjim godinama i mnogo toga je promijenjeno. Uvedeni su novi predmeti, otvoren je kabinet za računare, proširena je knjižnica, dobivena je fiskulturna dvorana, nabavljeni su neki novi instrumenti, među kojima nove orgulje, zatim je otvorena audio-vizuelna dvorana, učenici slobodno pišu u medijima, pojavljuju se u radio i televizijskim emisijama, izdana je jedna kaseta za mlade i uređuju stalne stranice u dvijema katoličkim novinama. „Paulinum“ je od svog osnutka uživao međunarodni ugled i priznanje, dok je u našoj državi imao samo prešutno priznanje. Od veljače 2004. godine „Paulinum“ i u ovoj državi ima potpuno priznanje i izjednačenje sa ostalim školama. Škola je dvojezična i ima četiri razreda. Glavni predmeti su: hrvatski i mađarski kao materinski jezici, zatim vjeronauk, latinski i njemački jezik i povijest. Na kraju četvrtog razreda, učenici polažu ispit zrelosti (klasičnu maturu) iz glavnih predmeta.

Učenici – sjemeništarci mogu se upisati u „Paulinum“ preko svojih župnika, a zatim sa svojim župnicima dolaze i prijavljuju se kod ordinarija, odnosno mjesnog biskupa, koji ih upućuje na upravu gimnazije.

Nazad na privatne srednje škole

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top