Naslovna » Aktuelno » DANI SMILJANE MANDUKIĆ

DANI SMILJANE MANDUKIĆ

DANI SMILJANE MANDUKIĆ

Tradicionalni Dani Smiljane Mandukić autorke Sanje Krsmanović Tasić, biće održani od 22. do 24. januara ove godine na nekoliko lokacija, namenjen za sve aktere izvođačkih umetnosti, pre svega edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

 

Prvi deo četvrte edicije manifestacije održan je u junu prošle godine, zbog situacije sa pandemijom, u onlajn formi. Jedini segment koji je izveden uživo bio je igranje sekvence Trgovi plešu-pokreti Smiljane Mandukić na trgu Mire Trailović ispred Bitef teatra.

Drugi deo programa počinje u petak 22. januara u prostoru Ostavinske galerije, gde će se održati Okrugli sto pod nazivom Bal pod maskama s početkom u 18.00 časova na temu položaja igrača i koreografa savremene igre.

 

Na sceni Bitef teatra u subotu 23. januara biće predstavljeni igrači i koreografi koje je formirala jedina visokoškolska obrazovna ustanova za umetničku igru kod nas Institut za umetničku igru, sa koreografijom gostujuće austrijske koreografkinje Dagmar Dahauer pod nazivom I,II,III x VI u prvom delu, i koreografija Sandre Milošević Deo mene i ja, koja je nastala u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, kao deo nagrade OHRABRENJA koja joj je dodeljena 2019. godine u okviru Festivala koreografskih minijatura.

Na istoj sceni u nedelju 24. januara će se održati tradicionalno veče Soirée à Beba Bee – Večernja kod Bebe Be sa podnaslovom Premijere, u okviru kog će se predstaviti koreografije mladih koreografkinja Jovana Mihić i Sara Tasić koreografijama Put igre i Vremeplov, Tamara Pjević sa svojom učenicom Milicom Bajčetić u koreografiji Forgive me my manners. Koreografije su nastale u produkciji Dana Smiljane Mandukić i Udruženja Umetnička Utopija.

 

Proslavljena koreografkinja, plesni pedagog i igračica Smiljana Mandukić je svojim delima i pokretima ispisala istoriju savremene umetničke igre na našim prostorima. Pored činjenice da je više od četiri decenije vodila znamenitu plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić, uticala je na mnoge generacije plesnih umetnika, pedagoga kao i teoretičara umetničke igre. Jedna od njih je Sanja Krsmanović Tasić, dugogodišnja igračica trupe Smiljane Mandukić, koje je 2017. godine pokrenula projekat kao i manifestaciju Dani Smiljane Mandukić.

 

Projekat Dani Smiljane Mandukić je nastao u produkciji Udruženja Umetnička Utopija – UUU i Hleb Teatra. Podržan je od Ministarstva kulture i informisanja, dok su partneri na projektu Bitef Teatar, Ostavinska galerija i Kulturni centar MKM, Institut za umetničku igru, Udruženje baletskih umetnika Srbiji i igrači Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić.

 

  Fotografija arhiva Dani Smiljane Mandukić.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top