Naslovna » Kultura » Knjige » Džeklin Vilson

Džeklin Vilson

prica-o-trejsi-bikerDžeklin VIlson je jedan od najomiljenijih savremenih pisaca za decu. Dobitnik je brojnih nagrada za stvaralaštvo za mlade, njene knjige se već godinama nalaze na spiskovima najčitanijih knjiga u dečjim bibliotekama širom Evrope, a kad se uzmu u obzir svi romani ove plodne autorke, Džeklin Vilson se nalazi u samom vrhu najprodavanijih pisaca za decu. Književeno umeće donelo joj je plemićku titulu.

Knjige Džeklin Vilson govore o savremenoj deci koja se nose sa svakodnevnim problemima, suočena sa smrću ljubimca (The Cat Mummy), razvodom roditelja (The Suitcase Kid), njihovom bolešću (Ilustrovana mama) ili napuštanjem (knjige o Trejsi Biker). Džeklin Vilson se bavi svim osetljivim temama o kojima roditelji oklevaju da razgovaraju s decom: gubitkom prijatelja, tugom za preminulom drugaricom (Vicky Angel), batinama i bežanjem od kuće (Tajne), homoseksualnošću (Poljubac), položajem dece sa specijalnim potrebama (Žurke u pidžamama). Njeni junaci uglavnom potiču iz nekompletnih ili nefunkcionalnih porodica, pa se pored uobičajenih teškoća koje prate odrastanje, suočavaju i sa ozbiljnijim problemima.

Džeklin Vilson najčešće piše u prvom licu, tonom kojim bi se dete poveravalo svojim vršnjacima, zbog čega se mladi čitaoci lako identifikuju s njenim junacima. Zahvaljujući retkom daru da o ozbiljnim životnim temama pripoveda zabavno i bez tračka sentimentalnosti, bez pridikovanja i s nesvakidašnjim razumevanjem dece, njihovog načina života i problema koji ih okupiraju, Džeklin Vilson je postala jedan od najomiljenijih pisaca za mlade na planeti.

Svetsku slavu doneli su joj romani o Trejsi Biker. Na osnovu njih je snimljeno nekoliko filmova i televizijski serijal koji se već dvadeset godina emituje na Bi-Bi-Siju.

Biografija
Džeklin Vilson je rođena 1945. kao Džeklin Ejtken, u Batu, u Velikoj Britaniji. Počela je da piše veoma rano: svoj prvi „roman” od dvadesetak stranica napisala je sa devet godina. Nije naročito volela školu, pa ju je napustila sa šesnaest godina. Zaposlila se najpre u izdavačkoj kući, zatim je dve godine radila kao novinarka, a onda se konačno posvetila pisanju. Napisala je nekoliko kriminalističkih serijala i brojne predstave koje su se izvodile na Radiju 4, ali su joj tek knjige za mlade donele svetsku slavu i značajne nagrade. Džeklin vodi radionice kreativnog pisanja za decu. I sama strasna čitateljka, u svojoj biblioteci ima preko petnaest hiljada knjiga!

Živi u Kingstonu na Temzi i ima jednu kćer.

Godine 2002. Džeklin Vilson je dodeljen Orden Reda Britanskog carstva za zasluge u obrazovanju u školama, a od 2005. do 2007. nosila je titulu Dečjeg laureata. Tokom svog mandata zalagala se za objavljivanje više knjiga za slepe. Dobila je nekoliko počasnih doktorata. Godine 2008. dobila je i plemićku titulu, pa je sada Dama Reda Britanskog carstva (DBE).
Džeklin Vilson je napisala stotinak knjiga za decu i omladinu, a mnoge od njih su ekranizovane. Dobila je prestižnu Smarties nagradu; nagradu Children’s Book za roman Dvostruka igra (Double act), koji se našao i u užem izboru za Karnegijevu medalju; nagradu Blue Peter po izboru publike za Priču o Trejsi Biker 2002. godine; Gardijanovu nagradu za dečju književnost za roman Ilustrovana mama, koji je 1999. proglašen najboljom knjigom za decu u Velikoj Britaniji.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top