Naslovna » Aktuelno » Detaljan vodič za upis prvaka

Detaljan vodič za upis prvaka

 

Budući prvaci broje sitno do upisa u osnovne škole, koji počinje prvog aprila i traje do 31. maja, a među njima su i mališani koji imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno rođeni su u periodu od 1. marta 2015. do 28. februara 2016. godine. Pre upisa, predškolac mora da obavi preglede kod lekara specijalista i primi obavezne vakcine, a ostalu dokumentaciju pribavlja obrazovna ustanova. Kad sve ovo prođu, budući prvačići idu na razgovor sa psihologom, posle kojeg su spremni za prvi septembar i školske klupe.

Podnošenje zahteva izabranoj školi za upis dece u prvi razred počelo je još prvog februara, a uprava škole dužne je da obavesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole najkasnije do 30. aprila.

Za prijavu deteta u školu, na uvid se podnosi važeća lična karta, sa adresom roditelja ili staratelja, kao i rešenje o starateljstvu za decu pod starateljstvom.

Sistematski pregledi za upis u osnovne škole počeli su početkom prošlog meseca. Svako dete pre upisa mora da prođe pregled kod otorinolaringologa (ORL specijaliste), fizijatra, oftalmologa, stomatologa i logopeda, a neophodne su i osnovne analize kompletne krvne slike i urina.

“Sa svim tim izveštajima deca dolaze kod pedijatra i upućuju se na obaveznu vakcinaciju. Kada sve ovo završe, roditelji dobijaju potvrdu da je dete sposobno za školu”, kaže za Nova.rs dr Ljubica Luković, pedijatar u Domu zdravlja Grocka.

U predškolskom uzrastu deca primaju vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize, kao i MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeola.

Pored ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, roditelji od danas mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanja termina za upis. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje samo ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

“Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije” rekao je ministar Ružić.

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

Kako postati registrovan korisnik eUprave

Da biste koristili usluge eUprave, potrebno je da budete registrovan korisnik, da imate kreiran nalog na Portalu eUprava, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs. Detaljno uputstvo možete pronaći ovde. Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu). Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge.

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

 

izvor Nova S

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top