Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » FILMOM MANUELA ŠAPIRE “HRONOLOGIJA NASILJA” ZAVRŠEN FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA. MIKI MANOJLOVIĆ FESTIVAL POSVETIO ČUVENOM ŽAN LUJ TRENTINJANU

FILMOM MANUELA ŠAPIRE “HRONOLOGIJA NASILJA” ZAVRŠEN FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA. MIKI MANOJLOVIĆ FESTIVAL POSVETIO ČUVENOM ŽAN LUJ TRENTINJANU

 

DRAMOM MANUELA ŠAPIRE “HRONOLOGIJA NASILJA” SVEČANO ZAVRŠEN ČETVRTI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA

POD ZVEDANIM NEBOM SE I VEČERAS TRAŽILA STOLICA VIŠE ZA PROJEKCIJU FILMA U PRISUSTVU REDITELJA

MIKI MANOJLOVIĆ FESTIVAL POSVETIO PREMINULOM ŽAN LUJ TRENTINJANU- ČUVENOM FRANCUSKOM GLUMCU

Dramom iz 2022. godine “Hronologija nasilja” reditelja Manuela Šapire večeras je na Kosančićevom vencu završen petodnevni  Festival francuskog filma. Reviju filmova, koju je otvorio je film „Don Žuan“ u prisustvu reditelja Serža Bozona, večeras je zatvorio reditelj Manuel Šapira tvorac ove neobične filmske priče koju su Beograđani i večeras mogli da pogledaju potpuno besplatno.

Višestruko nagrađivani Šapira koji je povodom festivala stigao u Beograd u kome se inače nalazi prvi put, zatvarajući filmsku manifestaciju poručio je da je ponosan što njegov film večeras krasi platno divnog bioskopa na otvorenom:  ” Drago mi je da sam u Beogradu, ali obišao sam i Srbiju, mislim da je to veoma važno kada negde dođete da upoznate tu zemlju. Film Hronologija nasilja je sniman na ostvru Majot koji je francuski departman. Francuska ima 101 departman, a ovo ostrvo je 101. departman. Specifičnost tog mesta je da ga ne poznaju ni Francuzi, tamo nikada nije sniman film, zbog toga sam smatrao da je važno da tamo napravim film koji je fikcija   “, rekao je Šapira.

Direktor Francuskog instituta Stanislas Portret Pjere pohvalio je napore svih da se održi tradicija održavanja festivala u srpskoj prestonici : ” Na festivalu ste videli brojne filmove koji predstavljaju svojevrsnu panoramu filmskog stvaralaštva, tako da je bilo realističnih filmova, ali i onih okrenutih fikciji, ali svakako je cilj je bio da srpska publika prihvati ono što se dešava u francuskog kinematografiji. Posebno sam srećan što smo festival održali na otvorenom, daleko od pandemije, da možemo da dišemo, na Kosančiću i Silosima koji postaju veoma važni za kulturni život srpske prestonice ” , poručio je Košar.

MIKI MANOJLOVIĆ: FESTIVAL POSVEĆUJEM TRENTINJANU

Miki Manojlović smatra da je Šapirin film napravio korak napred u novoj epohi francuske kinematografije, te da se sam festival očigledno širi svake godine sve više. On je istovremeno festival posvetio nedavno preminulom čuvenom francuskom glumcu: “Žan Luj Trentinjan je najveći francuski glumac, svetski glumac, a privatno normalan i običan čovel i zbog njegove nedavne smrti, na neki način želim da ovaj festival posvetimo njemu.”, istakao je Manojlović-

Podsetimo, autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah (Dali Benssalah) koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu: „Nije vreme za umiranje“, a film govori o sudbini Moiza, dečaka kog je majka napustila po rođenju, a  usvojila ga je medicinska sestra na Majotu koja ga je sama odgajala i negovala sve dok nije umrla kada je imao 15 godina.

Dečaka teške sudbine tumači  mladi  Žil Alan Ngalamu Hipokrat (Gilles-Alane Ngalamou Hippocrate) kome je ovo prvo glumačko ostvarenje, dok su u ostalim ulogama Selin Salet (Céline Sallette ), francuska glumica, poznata po učešću u romantičnoj fantaziji Klinta Istvuda iz 2010. „U drugom životu“ u kom deli kadar sa Metom Dejmonom, a koji je bio u nominacijama za Oskara.

Saletova je takođe poznata i po ulozi u filmu  Marija Antoneta iz 2006.godine, kao i „Kuća tolerancije“ iz 2011. koji je dobitnik 6 nagrada i vlasnik 11 nominacija za prestižne filmske nagrade.

FOTO: BOJAN PETROVIĆ/MTS DVORANA

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top