Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » Još jedna obavezna vakcina!

Još jedna obavezna vakcina!

 

Vakcina protiv ovčijih boginja — varičela, obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koji do tada nisu preležali ovu bolest i biće besplatna.
Kako navodi Euronews Srbija, to je predviđeno novim Pravilnikom o vakcinaciji, koji se primenjuje od 1. januara ove godine.
U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da je vakcina protiv varičela bila obavezna i prema prethodno važećem Pravilniku za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast, a da su novim Pravilnikom samo pridodate još neke kategorije.
Za osetljive kategorije stanovništva, za koje je predviđena obavezna imunizacija, vakcina je besplatna i finansira je Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Ostali, kojima je preporučena, sami plaćaju. Vakcina košta oko 4.000 dinara ako se kupuje u apoteci i daje u domu zdravlja, a u privatnim ordinacijama oko 4.800 dinara.
Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja i daje trajni imunitet.
— Jedna od novih kategorija su i deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Razlog je što varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi — navode u „Batutu“.
Cilj je da se od ovčijih boginja zaštite sva deca pre ulaska u reproduktivni period, kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja.
Vakcina protiv varičela raspoređena je u sve domove zdravlja i trenutno je dostupna na svim vakcinalnim punktovima.
Još prethodnim Pravilnikom predviđena je obavezna imunizacija protiv varičela kod osetljivih osoba, bez prethodno stečenog imuniteta. To se odnosilo na žene koje planiraju trudnoću, osobe kod kojih se planira transplantacija tkiva i organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija), osobe sa multiplom sklerozom koje započinju terapiju određenim lekom, obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa.
Izvor  021.rs
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top