Naslovna » Kultura » Knjige » Mala Princeza – Neću da perem ruke! i Pitajte defektologa

Mala Princeza – Neću da perem ruke! i Pitajte defektologa

Mala Princeza neće da pere ruke. Marija Končar, defektološkinja, autorka sajta Pitajte defektologa, ima korisne aktivnosti za roditelje. Kako da vaše princeze i prinčeve privolite ovoj aktivnosti kroz igru. Posebno ovih dana!

Maloj Princezi je dosadilo da stalno pere ruke, ali možda se predomisli kad sazna za mikrobe: manji su od buva, užasniji od krokodila i nevidljivi su! Te činjenice dovoljne su da uteraju strah u kosti. I spasonosne za roditelje.

Jer svako dete pokuša da eskivira pranje ruku kad god može. Nakon igranja sa psom. Nakon korišćenja noše ili toaleta. Nakon igranja napolju. Nakon kijanja… Tako je to bilo sve dok jednog dana Mala Princeza nije saznala da na svačijim rukama žive klice i poganice, koje su strahovite, koje žive u prljvaštini, na životinjama, u slincima, mogu da uđu u hranu, u stomačić i da se onda vlasnik tog stomačića razboli…

Iz tog razloga nakon čitanja knjige o Maloj Princezi nije na odmet utvrditi znanje o pranju ruku, a mi vam iz tog razloga predlažemo par aktivnosti kako biste to uradili kroz igru.

 • „Nateraj biber da beži“ – U jednu posudu sipajte vodu i dodajte biber. U manju posudu sipajte malo tečnog sapuna, recite detetu da umoči prst u sapun, a onda taj isti prst u prvu posudu. Pitajte dete šta se desilo, biber je pobegao od sapuna. Objasnite detetu da se to isto desi i sa bakterijama i virusima kada peremo ruke sapunom.

 

 • Priča u slikama – Pravilno pranje ruku je pola zdravlja, a dobro je imati i vizuelni podsetnik kako se to radi. Odštampajte materijal, isecite i dajte detetu da poređa redosled aktivnosti kako se pravilno peru ruke, a zatim i da oboji sliku. Zalepite sliku iznad lavaboa kako bi u svakom trenutku moglo da se podseti i ne preskoči neki korak.
 • Deca u ranom uzrastu najlakše uče kroz pesmice i pokret, zbog toga delimo i pesmicu o pranju ruku (autora pesme nismo našli pa ukoliko ga znate javite nam da dodamo).
 • PRANJE RUKUPranje ruku je dosta lako,
  objasniće nam Una, kada se peru i kako.Prljavim rukama nikad ne treba jesti,
  toga se seti pre nego što ćeš za sto sesti!

  Posle vršenja nužde, pranje ruku postane navika laka,
  bez obzira da li je bilo piškenje ili kaka!

  Kada je još važno da pereš ruke, reći ću ti sada:
  pa posle igranja u pesku ili nekog rada!

  Toplom vodom i sapunom rastajemo se sa masnoćom,
  tako oprane ruke će odisati mirisom i čistoćom.

  Obavezno treba brisati ruke peškirom,
  a može i maramicom ili rol-papirom!

  Čuvajte se i perite ruke, i Mala Princeza je shvatila zašto je to važno!

 • Autorka teksta: Marija Končar, master defektolog

PropolisBooks

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top