Naslovna » Aktuelno » OBJAVLJENA ZVANIČNA SELEKCIJA FILMOVA PREDSTOJEĆEG 76. KANSKOG FESTIVALA

OBJAVLJENA ZVANIČNA SELEKCIJA FILMOVA PREDSTOJEĆEG 76. KANSKOG FESTIVALA

 

U distribuciji MCF MegaCom-a i film koji svečano otvara 76. Kanski festival, istorijska drama “MADAM di BARI” (Jeanne du Barry) sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi (VIDEO)
 

Danas je u Parizu objavljena zvanična selekcija filmova prestižnog Kanskog filmskog festivala koji će se održati od 16. do 27. maja, a u okviru Glavnog programa festivala našlo se i jedanaest naslova koje je distributerska kuća MCF MegaCom Film otkupila za domaće tržište, kao i dugoiščekivani nastavak o Indijani Džons, koji će biti prikazan van konkurencije.
Među istaknutim naslovima je i francuski film “Madam di Bari”, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, koji će svečano otvoriti 76. po redu Kanski festival.

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven La Besko (Maïwenn), koja takođe tumači ulogu u filmu “Madam do Bari”, donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Džoni Dep) i  njegove ljubavnice, gospođe di Bari (Majven La Besko) koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

U Glavnom takmičarskom programu festivala naći će se film “Sunce budućnosti” (Brighter Tomorrow) Nanija Moretija kao priča o reditelju Đovaniju koji snima film čija je radnja smeštena u 1956. godinu. Đovani piše scenario za Čiverovog “Plivača” i razmišlja o snimanju filma sa mnogo italijanskih pesama.
Nekoliko predhodnih Moretijevih filmova našlo se u konkurenciji za glavnu nagradu Kana (“Imamo Papu”, “Tri sprata”), a istom je ovenčan za ostavrenje “Soba moga sina” iz 2001. godine.

U konkurenciji za Zlatnu palmu ove godine naći će se i film “Club Zero” rediteljke i scenaristkinje Džesike Hausner (Jessica Hausner) čiji se film Mali Džo 2019. takođe našao u trci za ovu festivalsku nagradu.
Film prati priču gospođica Novak se pridružuje školskom osoblju jednog internata gde drži časove o svesnoj ishrani. Ona uči đake da je hraniti se malo zapravo zdravo. Ostali profesori ne shvataju o čemu se radi, a dok do rasejanih roditelja dopru informacije Club Zero je uveliko postao stvarnost.

Film renomirane rediteljke Aliće Rorvaher (Alice Rohrwacher) “Himera” (La chimera) čija radnja prati priču mladog engleskog arheologa uvučenog u međunarodnu mrežu krađa etrurskih artefakata, takođe se našao u glavnoj selekciji Kanskog festivala. Rorvaherini filmovi već su prikazivani u Kanu, gde je za film “Srećan kao Lazaro” 2019. godine dobila nagradu za najbolji scenario.

Od dobitnika 3 BAFTA nagrade, britanskog reditelja Kena Louča direktno u Kan stiže najnovije ostvarenje “Stari hrast” (The Old Oak).
Tokom dvanaest dana festivala, u okviru Glavnog takmičarskog programa biće prikazani i filmovi “O suvom bilju” (About Dry Grasses) turskog reditelja Nurija Bilge Džejlajna, “Anatomija pada” (Anatomy of a Fall) rediteljke Džastin Triet poznate po filmu “Sibil”.
U konkurenciji naći če se i ostvarenja “Opalo lišće” (Fallen Leaves) japanskog reditelja Akija Kaurismakija, finski film “Čudovište” (Monster) Hirokazu Kore-ede, “Strast Dodina Bufana” (La Passion De Dodin Bouffant), kao i film nagra]ivanog italiojanskog reditelja Marka Belokija “Kidnapovan” (Rapito).

Predsednik ovogodišnjeg glavnog žirija Kanskog festivala biće Švedski reditelj Ruben Estlund.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top