Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Sveta Petka – Prepodobna mati Paraskeva

Sveta Petka – Prepodobna mati Paraskeva

Sveta Petka se u mnogim porodicama proslavlja kao krsna slava.

sveta-petka

27. oktobar – Prepodobna mati Paraskeva Sveta PetkaPETKOVDAN

Ova slavna svetiteljka beše srpskoga porekla, rođena u gradu Epivatu (Pivat, po turski Bojados, između Silimvrije i Carigrada).

Roditelji svete Petke behu imućni i pobožni hrišćani, i osim Petke imađahu i jednoga sina, Jevtimija, koji se za života roditelja zamonaši, i docnije posta znameniti episkop Maditski. Po smrti roditelja devica Petka, vazda željna života podvižničkog Hrista radi, napusti dom roditeljski i ode najpre u Carigrad, a potom u pustinju Jordansku, gde se podvizavala do starosti svoje. Ko bi mogao iskazati sve trudove, i patnje, i iskušenja demonska, koja pretrpe sveta Petka u toku mnogih godina?

Tako je živela dugi niz godina u pustinji prepodobna Paraskeva, kad jedne noći po običaju svom stajaše na molitvi i sa umiljenjem pružaše ruke svoje k nebu ugleda angela Božjeg u obliku presvetlog mladića, koji došavši k njoj reče:

„Ostavi pustinju, i vrati se u tvoje otečestvo: potrebno je da tamo predaš svoje telo zemlji, a dušom da se preseliš Gospodu”.

Sveta Petka posluša glas s neba, ostavi omiljenu joj pustinju, i vrati se u Epivat. Tu ona, prožive još dve godine, opet u neprestanom postu i molitvi, i onda predade duh svoj Bogu i preseli se u rajska naselja.

Sveta Petka se upokojila u XI stoleću. Telo njeno bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskom običaju, ali ne na opštem groblju, već odvojeno, kao telo strankinje koja nikome ne beše kazala odakle je.

Mošti…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top