Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Sveti Joakim i Ana

Sveti Joakim i Ana

sveti-joakim-i-ana

Sveti pravednici Joakim i Ana su, prema hrišćanskoj tradiciji, bili roditelji deve Marije, odnosno Isusovi baba i deda. Posle određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija. Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji. Sv. Ana zaštitinica je majki, trudnica, braka,…

Sveti vladika Nikolaj u Ohridskom prologu ovako opisuje ovaj praznik:

Sveti Joakim beše sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida.
Ana beše ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.
Taj Matan imaše 3 kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se udade u Vitlejem, i rodi Salomiju; Sovija se udade takođe u Vitlejem, i rodi Jelisavetu, majku sv. Jovana Preteče; a Ana se udade u Nazaret za Joakima, i u starim danima svojim rodi presvetu Bogorodicu Mariju.

50 godina življahu u braku sveti Joakim i Ana, i behu besplodni. Življahu bogougodno i tiho, i od svih prihoda svojih jednu trećinu samo upotrebljavahu na sebe, drugu razdavahu siromasima a treću žrtvovahu hramu. A behu imućni dobro.

Sveti Joakim i Ana

Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu:
„Nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”.
Tako i drugi, koji imahu dece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna.

To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utehu u starosti.

Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”.

I odmah Ana zače i u 9. mesecu rodi svetu Devu Mariju. Sveti Joakim požive na zemlji 80 a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.

Ovaj praznik se obeležava 22. septembra svake godine, 09. septembra po starom kalendaru.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top