Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Znaci da dete koristi drogu

Znaci da dete koristi drogu

 

znaci da dete

Znaci  koji ukazuju na upotrebu droge:Roditelji se često pitaju kako da prepoznaju da njihovo dete uzima droge i šta da  učine kad se takav problem pojavi. Znaci koji upozoravaju da je moguće da dete ima ozbiljnijih problema s uzimanjem sredstava zavisnosti su sledeći:

Promene u ponašanju

 • izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom
 • napuštanje starih prijatelja, izbegavanje pričanja o novim prijateljima
 • posedovanje veće količine novca
 • česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost
 • ljutnja i izbegavanje razgovora o drogama
 • smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, nizak nivo samopouzdanja
 • smanjeno zanimanje za ranije aktivnosti i hobije
 • opadanje školskog uspeha
 • sve slabije školske ocene
 • česti neopravdani izostanci, lenjost

Telesni znaci:

 • teškoće u pamćenju i koncentraciji
 • slaba koordinacija pokreta, nepovezan, nejasan govor
 • nezdrav izgled
 • zapuštanje lične higijene
 • zakrvavljene oči, izrazito proširene ili sužene zenice
 • poremećaj ritma spavanja i ishrane
 • gubitak telesne težine
 • umor ili hiperaktivnost

Očiti znaci upotrebe droga:

 • posedovanje pribora kao što su lule, cigaretni papir, ampule i male bočice, kapljice za oči, špricevi, igle, nagorele kašičice ili čepovi flaša, vatice i sl.
 • posedovanje droga: različitih vrsta tableta, beli do smeđi prah, suvo lišće, semenke, nepoznate biljke u cvetu, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, lepila ili plin za upaljače koji brzo nestaje i slično

Pronalaženje droga ili predmeta za upotrebu droge svakako treba shvatiti kao ozbiljan znak. Drugi nabrojani znaci nisu specifični i ukazuju pre svega na to da se s detetom nešto događa. Promena frizure, načina oblačenja, govora i ponašanja ili raspoloženja, normalna je za adolescentsko doba. Katkad je teško razlikovati normalne i očekivane promene ponašanja adolescenata od onih koje su posledica zloupotrebe alkohola i ostalih droga. Ljutnja, promene raspoloženja, gubitak interesa mogu ukazivati i na postojanje drugih problema, kao što je depresija. U svakom slučaju, ako su promene izrazite i dugotrajne, zahtevaju pažljivije posmatranje.

Kako prepoznati da Vaš tinejdžer koristi droge:

Roditelji često kažu kako nisu imali pojma da njihov tinejdžer pije ili koristi droge. To je obično zbog toga što su zanemarivali očite znake koji su se ukazivali oko njih. Nemojte da se to desi i vama. Ovde su opisani znaci koje biste trebali tražiti.

Nos prepoznaje:
Vaš tinejdžer upada u kuću u subotu uveče nakon izlaska s prijateljima. Kako ćete znati da li je pušio ili pio alkohol? Razgovarajte s njim ali nemojte vikati iz druge prostorije i kroz zatvorena vrata, nego licem u lice. Ako je vaš sin pušio cigarete, pio alkohol ili pušio marihuanu, osetićete zadah iz njegovih usta. Ukoliko je sedeo u zadimljenoj prostoriji, miris dima će se uvući u njegovu odeću i kosu. To nije obavezno znak da je on kriv, ali ako namirišete miris trave, neka vam se upali alarm; iako nije on pušio, bio je s prijateljima koji jesu. Takođe trebate biti sumnjičavi ako je vaš sin ušao u kući žvaćući svežu žvaku ili pepermint bombonu ili sveže miriše na parfem ili losion. Verovatno nastoji da prikrije miris koji bi ga odao.

Pogledajte pažljivije
Ako vaš tinejdžer zloupotrebljava ilegalne supstance, verovatno postoje dokazi koje možete opaziti. Dok budete pričali s njim nakon što se vrati kući posle izlaska s prijateljima, pažljivo ga pogledajte. Obratite pažnju na njegove oči  jer ako je nešto koristio to će se primetiti na njegovim očima. Ako je pušio marihuanu, oči će mu biti crvene i zakrvavljene, zenice sužene, a kapci poluzatvoreni. Ako je pio alkohol, zenice će  biti raširene i teško će  moći da se usresredi na vas. Osim toga, alkohol ubrzava cirkulaciju krvi što dovodi do toga da će mu lice i obrazi biti rumeni. Takođe, postoje znaci koji ukazuju na upotrebu opasnijih droga. Intravenska upotreba droga ostavlja tragove na rukama, ali ponekad i na drugim mestima kao što su noge. Dugi rukavi tokom vrućih letnih dana mogu predstavljati pokušaj skrivanja tragova od uboda igle. Ušmrkavanje kokaina ponekad uzrokuje krvarenje iz nosa i vremenom nestaje pregrada koja deli nozdrve. Rane i kraste oko usta i nosa, uz mrlje od boje po odeći ili telu, miris hemikalija ili curenje nosa mogu ukazivati na upotrebu inhalanata. Inhalanti su hemikalije koje se koriste u svakom domaćinstvu, a decca i mladi ih zloupotrebljavaju udišući njihova isparenja kako bi se nadrogirali. Extasy uzrokuje nevoljno stiskanje vilice, izražene emocije privlačnosti i popuštanje kočnica. Takođe, obratite pažnju na oduševljenje zvukovima i bojama, preterano pijenje vode i nošenje dečijih gumenih igračaka i cucli.

Promene raspoloženja 
Scenario je isti kao prethodni; subota je uveče, i vaš sin se upravo vratio kući nakon izlaska s prijateljima. Kako se ponaša? Da li je glasan i odbojan, ili se histerično smeje bez razloga? Da li je neobično nespretan, pri čemu zapinje za nameštaj i udara u zidove, sam sebe sapliće i obara stvari oko sebe? Da li je nedruštven, povučen i neobično umoran i poluzatvorenih očiju? Da li odmah ulazi u kupatilo? Sve su to znaci da je koristio neku ilegalnu supstancu: alkohol, marihuanu ili nešto treće. Ne morate dizati paniku na najmanje promene raspoloženja kad vaš sin dođe kući, ali obratite pažnju na neobično ili ekstremno ponašanje. Takođe, trebate svakodnevno obraćati pažnju na ponašanje vašeg tinejdžera. Ako je vaš tinejdžer postao ćutljiv, ljutit, povučen i nekomunikativan, i takvo ponašanje traje nekoliko nedelja, znajte da se nešto dešava. Možda će se naljutiti ako pokušate dopreti do njega i reći će vam da ga ostavite na miru, ali trebate saznati šta se dešava. Iako postoji bezbroj razloga zbog kog dete može biti promenljivog raspoloženja, ipak trebate imati u vidu i mogućnost zloupotrebe droga.

Saobraćajne nesreće 

Za veliki broj starijih tinejdžera, njihovi automobili predstavljaju njihov život. Ako sumnjate da je vaš tinejdžer nedavno koristio ilegalne supstance, pogledajte da li u autu postoje tragovi. Možda on vozi nepažljivije kada se vraća kući nakon izlaska s prijateljima, nego inače. Možda se na autu nalaze ulubljenja i on tvrdi da ne zna ništa o tome. Ako ste sumnjičavi, pogledajte i unutrašnjost auta; većina tinejdžera je veoma nemarna kada čisti unutrašnjost svog auta. Ako osetite miris koji bi mogao podsećati na marihuanu (miris spaljene trave) ili alkohol ili  ste našli flaše, lule ili drugi pribor na podu ili skriven u kaseti auta  pronađete, pozovite ga i recite mu šta ste pronašli i zašto ste zabrinuti.

Tajnovitost 
Iznenada otkrijete da je vaše dete koje je uvek govorilo istinu počelo da vas laže. Njegovi planovi za večernje izlaske i vikende postaju vam sumnjivi; ili vam neodređeno govori gde ide ili ne može pronaći opravdanje gde je bio (ne može da  ispriča o čemu se radi u filmu koji je navodno išao da gleda; ili je prijatelj s kojim je navodno izašao pozvao da ga potraži). Kaže da će roditelji biti na zabavi na koju ide, ali vam ne dajee broj telefona i dođe kući pod uticajem alkohola. Dolazi kući kasno nakon dogovorenog vremena i ima beskrajnu listu izgovora zašto je zakasnio. I kad nađete dokaz da je koristio neke supstance kao na primer konzervu od piva ili papiriće za motanje marihuane, on će krivicu prebaciti na nekog drugog. Ako  ne uspe da se opravda, na vaša pitanja i zabrinutost će odgovoriti da se to vas ne tiče. Nešto nije u redu, a vi trebate otkriti šta se zaista dešava.

Smanjena motivacija
Vaše dete ima sve slabije ocene i vi ne znate šta je tome uzrok. Daje vam slaba objašnjenja i uverava vas da će on to rešiti, ali mu nikako ne ide. Možda izostaje s časova i provodi sve manje i manje vremena učeći. Osim toga, čini se da gubi interes i za ostale aktivnosti. Zove vas njegova razredna, trener, nastavnici i svi govore isto: vaš tinejdžer izostaje s časova, aktivnosti ili prakse, a i kad je prisutan ne deluje zainteresovano. To može biti znak da vaš tinejdžer zloupotrebljava droge.

Nedostaju alkohol, cigarete, novac ili vredne stvari 
Za tinejdžera koji  želi da se napije ili kupi drogu, njegova kuća može biti pravi izvor prihoda. Skoro svi roditelji u kući imaju neku vrstu alkohola, bilo da je to pakovanje piva, karton vina ili bife u kojem se nalazi žestoko piće. Tinejdžeri će prvo početi da  kradu alkohol koji  nađu u kući, nadajući se da njihovi roditelji neće primetiti ili puneći flaše u kojima se nalazio alkohol vodom kako bi izgledale punije. Ako jedan ili oba roditelja puše cigarete, uvek mogu uzeti nekoliko iz kutije (ili celu kutiju). Ako im treba novac da kupe drogu, uzimaće iz očevog ili majčinog novčanika ili će uzimati vredne predmete poput nakita kako bi došli do novca.

Trebate uvek voditi računa o alkoholu koji imate u kući. Ako otkrijete da nešto nedostaje ili vaše piće ima vodenast ukus, trebate ga zaključavati kako vaš tinejdžer ne bi došao do njega. Ako vaše dete krade cigarete, a vi ne odobravate pušenje, nemojte ostavljati cigarete na mestima koja su mu dostupna. I u svim navedenim slučajevima, a naročito ako nedostaju novac i vredne stvari, trebate se odmah suočiti s njima. Stavite mu do znanja da ste svesni toga šta se dešava i da nećete tolerisati da vas potkrada.

Problemi s gotovinom 
Znate da se nešto dešava kada  novac počne da  nestaje. Droga i alkohol se trebaju platiti, pa i ako nisu skupi, vremenom se troškovi nagomilaju. Vaše dete može raditi honorarno posle škole, ali verovatno ne zarađuje mnogo. Ako primetite da zabrinuto traži više novca, a ne objašnjava vam zašto mu je novac potreban, trebate se zapitati na šta troši svoj novac, naročito ako se ne pojavi sa novom odećom, CD-om ili drugim stvarima za koje je rekao da mu novac treba. Možda koristi svoj novac kako bi kupovao drogu. S druge strane, ako ima previše novca, uključujući novu odeću, CD-ove ili druge stvari, moguće je da preprodaje drogu. U svakom slučaju treba da razgovarate s njim.

Promene prijatelja 
Primetili ste da se vaš tinejdžer druži s drugom grupom prijatelja. Naravno, normalno je da tinejdžeri sklapaju nova prijateljstva, ali vas ti prijatelji zabrinjavaju. Možda su ti prijatelji stariji i deluju nezavisno, roditelji ih slabije nadgledaju i nisu preterano zainteresovani za školu. Možda su uključeni u upitne aktivnosti. Možda čak sumnjate da su bili pod uticajem droga ili alkohola kad ste razgovarali s njima. Bez obzira na to vaš tinejdžer će stati u odbranu svojih novih prijatelja, verovatno će reći da su zabavni i puni razumevanja. Ali, ako mislite da nisu dobri, držite oči i uši otvorene i verujte u svoje instinkt.

Ukoliko je vaše dete zavisnik obratite se brojnim ustanovama i klinikama koje ća vam pomoći u toj teškoj borbi ali nećete biti sami!

Kućni testovi otkrivaju drogu već za pet minuta

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top