Mona-- mart u dvoje
Naslovna » Kultura » Knjige » Akvamarin, Andreas Ešbah

Akvamarin, Andreas Ešbah

fff

Saha je tinejdžerka. Saha živi u Modroj Luci, u Australiji. Saha ne zna da pliva. a godina je 2151. i svi su u tesnoj vezi s morem. Zbog toga što ne pliva, izložena je maltretiranju vršnjaka, a zbog njihovog maltretiranja će zaroniti. I otkriti da ima – dar! Ali taj dar je zabranjen, ne sme da ga poseduje, inače će je proterati, jer se svi koji su na bilo koji način drukčiji proteruju.

Tetka koja je odgaja ne čuje u svetu u kom tek retki pričaju jezik gluvonemih, a Saha ne pliva u svetu u kom svi plivaju, te su obe obeležene od drugih, tretirane kao nekada gubavci. U životu imaju samo jedna na drugu, a Saha tek treba iz majčinog dnevnika da otkrije ko je ona, ko joj je otac i šta se desilo sa majkom.

Uzbudljiva i vrlo emotivna priča o neprihvatanju, neuklapanju i želji da se istraje u svojoj različitosti. Istovremeno i priča o iskrenom prijateljstvu, poveravanju najvećih tajni, poštovanju i divljenju. Priča o životnim izborima – da učiniš nešto i možda se pokaješ, ili da ne učiniš ništa i kaješ se zasigurno, jer nisi učinio ništa, a imao si priliku.

Osnova ovog romana nisu događaji. Oni su samo tu samo da uvuku čitaoca brže i dublje u priču. Osnova romana su emocije, odluke junaka, njihov pristup, njihova osećanja i njihova otkrića. Samim tim, mi sami osećamo potrebu da razmišljamo, otkrivamo, odlučujemo i tako neprekidno rastemo. Razvijanje unutrašnjeg sveta, domišljanje, potraga, prihvatanje različitosti, to su vrline ove knjige.

Istinska vrednost ove knjige je neophodnost promišljanja nakon čitanja: kakvi smo ljudi prema drugima koji nisu kao mi, šta je u osnovi tinejdžerskog neprihvatanja, koliko je čovek zaista mali ili velik, dokle čovek sme da ima upliva u tok i izgled prirode i da li se naučnici ponekad osećaju svemoćno kao mali bogovi?

Sve ove teme bivaju pokrenute u nama, iako čitamo samo tinejdžersku knjigu o unekoliko drukčijoj devojčici sa izuzetnim darom za koji je mislila da je balast.

Propolis Books

Nema komentara.

Scroll To Top