Naslovna » Deca » Školarci » Pozitivnost kao osnova za samopouzdanje

Pozitivnost kao osnova za samopouzdanje

Postoji više faktora koji utiču na nivo samopouzdanja kod neke osobe. Stručnjaci se slažu da na samopouzdanje utiču i hormoni, nedostatak discipline, određene crte karaktera, ali pre svega – način odrastanja i vaspitanje, odnosno – uticaj roditelja na dete u najranijem periodu života.

Odrasla osoba može sama da poradi na svom samopouzdanju koje se i vremenom može narušiti u zavisnosti i od spoljašnjih uticaja, prilika, poslovnog okruženja i slično. Međutim, najčešći uzrok niskog stepena samopouzdanja leži upravo u detinjstvu i nedostatku pozitivnih reakcija i manjku ljubavi koje je dete osetilo.

Najčešće greške roditelja koje utiču na samopouzdanje

Iako to nesvesno rade, ali mnogi roditelji, pogotovo oni koji i sami imaju probleme sa samopouzdanjem, prave iste greške kao i njihovi roditelji. Ovde se govori o greškama kao što su prevelika briga i previše zaštitičnog odnosa prema detetu gde ono ne može samo da pravi greške i iz njih uči. Takođe, mnogi roditelji uzimaju zdravo za gotovo uspehe svoje dece i ne reaguju na pravi način. Deca vremenom prestaju da budu ponosna na svoja dela jer ih ne smatraju dovoljno dobrim – s obzirom na to da od roditelja nisu dobili (adekvatnu) pohvalu ili nagradu za trud (i uspeh). Vremenom se to preslikava na gotovo sve situacije u životu, pa deca smatraju da ništa što rade nije dobro, što u korenu uništava njihovo samopouzdanje.

Kako razviti samopouzdanje kod dece

Za podizanje samopouzdanja nikada u životu nije kasno. Deci je od roditelja potrebno da osete pozitivne rekacije na njihov trud, njihove (male i velike) uspehe, ali i ohrabrenje da nastave baš onda kada posumnjaju u sebe. Uloga roditelja je da decu usmeravaju na pravi put sa ciljem da pronađu sebe i neguju svoje vrednosti. Jedino je to način da dete izgradi samopouzdanje koje će mu doneti uspešan život ispunjen zadovoljstvima i radošću koje će kasnije preneti na svoje dete.

Samopouzdanje čini da se osećamo dobro, da verujemo u sebe i na taj način čini nam se život lakšim, lakše prevazilazimo sve poteškoće i lakše nalazimo rešenja za probleme sa kojima se susrećemo. Samopouzdanje se poistovećuje i sa verom u sebe i svoje izbore, svoje odluke, što dovodi do toga da teže možemo pasti pod (loš) uticaj drugih iz okruženja, što je za decu u periodu razvoja, a pogotovo u periodu puberteta, veoma važno.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top