Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Čarls Dikens

Čarls Dikens

charles-dickens

Čarls Dikens

7. februara 1812. godine  rođenje Čarls Dikens

Čarls Džon Hafem Dikens (1812-1870) je najznačajniji engleski književnik 19. veka. Živeo je u Londonu, Engleskoj, za vreme vladavine kraljice Viktorije. Zbog potrage za poslom njegova porodica se često selila, naročito dok je bio dete.
Kratko vreme se školovao u privatnoj školi sve dok otac nije bio uhapšen zbog neplaćenih dugova. Zbog toga je sa svojih dvanaest godina poslat da radi na tri meseca, svaki dan po devet sati u fabrici.

Dikens je sasvim slučajno postao pisac. Kao mlad čovek želeo je da postane glumac i obučavao se za novinara. Povremeno je pisao priče. U dvadeset četvrtoj godini je prihvatio narudžbinu da napiše seriju komičnih skečeva. Kao rezultat „Posthumni spisi Pikvik kluba“ bili su senzacija čime je postao pisac bez premca.

Napisao je nekoliko velikih romana. O njegovom uspešnom radu govori činjenica da se sva njegova dela, posle prvog objavljivanja nadoštampavaju.

Njegov najpoznatiji roman je „Oliver Tvist“ objavljen u nekoliko delova. Iako je tema bila ozbiljna delo je puno srkazma i crnog humora.

Istovremeno je želeo da prikaže nepravde viktorijanskog društva. Delo „Dejvid Koperfild“ je smatrao svojim najuspešnijim romanom. On sadrži dosta autobiografskih elemenata. Pored ova dva dela napisao je i delo „Nikolas Niklbi“, „Božićna pesma“, „Martin Čazlvit“, „Mala Dorit“, „Priča o dva grada“ i „Velika očekivanja“.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top