Rana Rezervacija Mona

Dan porodice

dan-porodice

Dan porodice

Počnite rano. Pre trudnoće analizirajte koje vaše osobine ne želite da vaše dete ima, i pokušajte da ih promenite. U trudnoći se uživite u pravljenje planova. Budite prisutni na porođaju. Prepovijajte bebu. Uspavljujte je. Naučite neke priče ili izmislite neku svoju.

Stvorite vreme. Ukoliko radite više od pedeset sati nedeljno, uključujući vreme provedeno u putu, postoji šansa da nećete uspeti kao otac. Očevi moraju da stignu kući na vreme da bi mogli da se igraju, smeju, podučavaju i da golicaju decu.

Potisnite sebično dete u sebi i posvetite na par godina “slobodno” vreme deci i porodici. Pustite svirke, koncerte, kafiće, kafane, kladionice, utakmice, dočeke… Svega toga će biti i za koju godinu, ali neće biti vaše dece tu, u tom uzrastu, sa tim potrebama.

Izrazite osećanja. Grljenje, držanje, igre golicanja i rvanja mogu da traju do zrelog doba. Mogu se raditi i nežnije stvari – deca uživaju uz tiho pričanje priča, sedenje zajedno, pevanje ili sviranje. Govorite svojoj deci koliko su neverovatna, lepa, kreativna i inteligentna. Ukoliko vaši roditelji nisu uspeli da izraze emocije prema vama, i u njima nemate uzor, moraćete sami da naučite kako da pokažete deci da ih volite.
Frustriranost zbog nedovoljne plate, groznog šefa, starih kola, rate kredita, neotplaćenog godišnjeg odmora i ostalih promenljivih kategorija ostavite ispred kućnog praga.

Uživajte u svojoj deci. Eksperimentišite da biste otkrili aktivnost u kojima uživate i vi i deca. Oslobodite decu pritiska da postižu rezultate, ali insistirajte da doprinose, na primer, u kućnim poslovima. Ograničite ih na jednu ili dve sportske ili neke druge aktivnosti, kako bi imali vremena da prosto budu to što jesu. Smanjite jurnjavu naokolo i umesto toga posvetite se šetnji, igri i razgovoru. Izbegavajte preterano takmičenje u bilo kojoj aktivnosti, osim u meri u kojoj je zabavno. Nikada mi neće biti jasni očevi koji u svakoj igri rasplaču decu. Neprestano učite svoju decu svemu što znate – da je bitna snaga, ali da je isto tako bitna i kontrola.

Pravi muškarac je onaj koji vlada sobom i svojim ponašanjem. On to počinje da uči, barem delimično, dok se rve sa tatom ili ujakom.
Danas, na žalost, sin ne vidi oca kako radi gotovo nikad, a još je ređe da nešto radi zajedno sa njim. Obavite neke kućne majstorije zajedno. Počnite od najobičnije zamene sijalice, pranja automobila, čišćenja podruma…

Nemojte prepuštati teške stvari svojim ženama. Uključite se u donošenje odluka, nadgledajte domaće zadatke i uključite se u rad po kući. Nemojte biti jedno od dece. Slušajte decu i uzmite u obzir njihova osećanja.

Razgovarajte sa svojom ženom o pitanjima: Kako nam ide? Kakve su nam promene potrebne? Roditeljstvo u timu može u mnogome da doprinese vašoj vezi i vezi sa vašom decom. Nemojte se “izvlačiti” od obaveza u kući i oko dece raznim izgovorima. To je gore neverstvo od bilo kakve prevare.

Pitate se sada gde sam tu ja? Šta je sa mojim emocijama, mukama, strahovima? Da li muškarac – otac ima pravo da ima strahove, strepnje, glavobolje? Treba li stalno da deluje neustrašivo, autoritativno, namrgođeno, samouvereno? Sme li nekad da “pukne od muke” i rasplače se.

Sve ove emocije su dozvoljene. Takvu sliku nameće naš mentalitet koji mirne savesti treba skloniti po strani. Budite ono što jeste. Iskazujte svoje emocije. Budite svojoj deci tata, najbolji na svetu. Budite svojoj ženi drug, najbolji na svetu.

Širite ljubav u svojoj porodici. U ljubavi nema straha, i vraćamo se na početak, bez ljubavi nema života…

Šta treba da radi majka…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top