Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Džek Kirbi – slavni američki crtač

Džek Kirbi – slavni američki crtač

jack-kirby

DŽEK KIRBI

Rođen kao Džejkob Kurcberg, ovaj slavni američki crtač ušao je u svet stripa još tridesetih godina prošlog veka. Stekavši dobru reputaciju radom za najveće izdavače stripa: DC komiks, Harvi komiks, Tajmli komiks (budući Marvel) i druge, stvorio je, još pre osnivanja Marvela, s kolegom Džoom Sajmonom, uspešnog superherojskog lika – Kapetana Ameriku. Tokom pedesetih je radio na velikom broju projekata, od kojih su neki bili vezani za njegovu stripsku kompaniju, a onda su nastupile ključne šezdesete i saradnja sa scenaristom i urednikom Stenom Lijem, kada Kirbi učestvuje u stvaranju plejade junaka koji će ostati popularni do današnjeg dana (Fantastična četvorka, X-meni, Hulk, Tor, Ajron Men i mnogi drugi). Čak je nacrtao i prvu epizodu Spajdermena, koja je trebalo da bude objavljena u časopisu Amazing Fantasy broj 15, ali je Sten Li ipak odlučio da Stiv Ditko ponovo nacrta tu pilot-epizodu. Kirbi je bio veoma talentovan i svestran crtač i snalazio se u stripovima različitih žanrova, od romansi, preko ratnih stripova i krimića, do vesterna. Ali najznačajniji je njegov doprinos u prikazivanju upravo likova superheroja, jer je uneo realizam u slike i priče inače pune fantazije i natprirodnog.

Strip-crtači koji su dolazili u Marvel generacijama su se obučavali podražavajući stil Džeka Kirbija, jedne od najznamenitijih ličnosti takozvanog srebrnog doba Marvela.

Džek Kirbi – slavni američki crtač

Kirbi napušta Marvel 1970. godine i prelazi u suparnički DC komiks, a kasnije je radio i za televiziju, kao i za nezavisne stripove. Umro je 1994. i u njegovu čast je ustanovljena Nagrada „Džek Kirbi“, kao i „Džek Kirbi hol ov fejm“.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top