Zimske carolije Mona
Naslovna » Ishrana » Recepti » Ukrasi za slavski kolač

Ukrasi za slavski kolač

Kako se prave ukrasi za slavski kolač

Listove, ptičice, knjige i krstiće pravite kasnije, kada se rastanjeno testo još malo prosuši, jer se tako lakše urezuju šare.

ukrasi-za-slavski-kolac-knjiga

Knjiga
Od izvaljanog testa isecite nekoliko pravougaonika različite veličine. Stavite jedan na drugi (od većeg ka manjem) i između listova knjige stavite nekoliko čačkalica uvaljanih u brašno, da se listovi ne bi slepili, a i ukras će se tako pre osušiti. Posle ih, naravno, izvadite.

ukrasi-za-slavski-kolac-pticice

Ptičice
Za pravljenje ptice kao ukrasa je potrebno da se napravi valjak od testa debljine malog prsta, oko 15 cm dužine. Pažljivo zavežite valjak u čvor. Gornji deo oblikujte kao vrat, glavu i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

ukrasi-za-slavski-kolac-klas-psenice

Klas pšenice se pravi od valjka testa debljine olovke koji se zaseca makazicama sa oštrim vrhom; početi od vrha klasa i reckati ukoso naizmenično, cik-cak.

ukrasi-za-slavski-kolac-grozd

Grozd grožđa možete praviti od više malih kuglica testa koje ćete poređati u obliku grozda.

ukrasi-za-slavski-kolac-cvetici

Cvetovi
Rastanjiti testo oklagijom, vaditi kružiće oštrom modlom (i metalni zatvarač od flaše može da posluži) i oblikovati ružice. Njih možete spajati i praviti veći cvet. 

Ukrase praviti jedan dan pre pečenja kolača, jer se prosuše i ne budu puno teški pa ne propadaju kroz testo.

Pročitajte naš recept za odličan SLAVSKI KOLAČ

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top