Naslovna » Ishrana » Recepti » Slatko » Slavski kolač

Slavski kolač

U vreme slavskih veselja, poklanjamo vam isprobani Recept za slavski kolač

slavski-kolac

Slavski kolač je ukrašeni okrugli domaći hleb sa ukrasima od testa i specijalnim slavskim slovom koje se utisne pečatom u testo.

Potrebno je:

  • 750 ml mleka
  • 3 jaja
  • 1 kvasac
  • 1 dl ulja
  • 1,5 kg brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Recept za slavski kolač

Priprema:
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte kašičicu šećera i rastopite kvasac. Pustite kvasac da nadođe, pa dodajte so, četvrtinu brašna i umutite varjačom da nema grudvica. Pokrite krpom vanglu i ostavite da stoji oko 20 minuta da testo krene. Dodajte dva jajeta i jedno belance, ulje i uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno. Kad testo postane pretvrdo za varjaču nastavite da ga mesite rukom. Umesite glatko testo i prekrite ga krpom, ostavite da stoji dok se ne udvostruči, zatim ga lagano premesite i stavite u okruglu tepsiju ili šerpu.

Napravite ukrase i ukrasite kolač.

Ukrašen slavski kolač premažite umućenim žumancetom (ukrase nemojte mazati) i pecite oko 50 minuta prvo na jačoj a potom na slabijoj vatri. Ostavite pečen kolač prekriven salvetom da se ohladi u rerni, tek ga onda izvadite i poslužite.

 

Kolač (kao hleb) je hrišćanska zamena za krvnu žrtvu. Istina, i u Starom zavetu se znalo za praksu obrednog prinošenja hleba na žrtvu, pa je i Gospod Isus Hristos upotrebljavao hleb na svojoj tajnoj ili poslednjoj večeri sa svojim učenicima.

Odatle, dakle direktno iz Svetog pisma, kolač – hleb je uzet da se lomi – seče i on predstavlja važan predmet slavske žrtvene svečanosti. O lomljenju hleba kao evharistijskoj žrtvi govori nam i samo Sveto pismo (Dap 2, 42 i 46). Kolač se mesi od pšeničnog brašna. U novije vreme to je belo brašno.

U nekim krajevima to je običan domaći hleb u koji se stavi sveća. Kao takav on je bez ukrasa. Kolač se obično ukrasi raznim šarama. U užickom kraju, ako se dogodi u toku godine da neko umre od najbliže familije, kolač se ne ukrašava šarama, već se samo na sredini stavi pečat.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top