Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » KONCERT VRHUNSKIH ITALIJANSKIH UMETNIKA FANTASIA ITALIANA

KONCERT VRHUNSKIH ITALIJANSKIH UMETNIKA FANTASIA ITALIANA

FANTASIA ITALIANA

  1. april. 2022. u 19.30 časova, Velika scena Madlenianuma

Pijanistkinja Kristina Pegoraro i orkestar Opere i teatra Madlenianum

 

Sa prolećem nastavljamo naš ciklus koncerata gde predstavljamo vrhunske umetnike svog zanata. Ovog puta u suorganizaciji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu na našoj Velikoj sceni će nastupiti italijanska zvezda klasične muzike, pijanistkinja Kristiana Pegoraro (Cristiana Pegoraro), u pratnji Orkestra Opere i teatra Madlenianum. Koncertom, pod nazivom Fantasia Italiana, diriguje maestro Lorenco Porcio (Lorenzo Porzio), umetnici će svirati čuvene stavove, uvertire i intermeca italijanskih majstora u novim aranžmanima za klavir i orkestar, a dirigent će se predstaviti i jednom svojom kompozicijom Dvanaesta noć – serenada za gudače. Karte po ceni od 1.200 i 1.400 RSD su u prodaji.

Pijanistkinja italijanskog porekla Kristiana Pegoraro, koju Njujok tajms oslovljava kao „umetnicu najvišeg kalibra“, nastupala je na najprestižnijim scenama u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Aziji i Australiji.

Ona je prva italijanska pijanistkinja koja izvodi klasične koncerte u Bahreinu, Jemenu i Omanu, kao i sve 32 sonate za klavir Ludviga van Betovena. Pegoraro je, po mišljenju kritičara, „među najboljim interpretatorima kubanske i južnoameričke muzike“, koja je evropskoj publici premijerno predstavila dela latinoameričkih kompozitora Astora Pjacole, Hoakina Nina i Ernesta Lekuona.

Kristiana Pegoraro je i poznata radijska i televizijska umetnica koja nastupa kako na italijanskim, tako i na svetskim radio stanicama, a čest je gost popularnih italijanskih TV programa. Tokom godina Kristijana Pegoraro se pojavljivala pred najvišim svetskim zvaničnicima

Od 2011. godine je osnivač i predsednik Umetničke akademije Narnia (www.narniaartsacademy.com) i umetnički direktor Narnia Festivala, (www.narniafestival.com)

Dirigent Lorenco Porcio je počeo da uči klavir sa sedam godina, a sa jedanaest orgulje kod orguljaša i kompozitora Lorenca Roncija. Studije je završio u Santa Sesiliji kod maestra Federika del Sorta. Od 1996. je glavni orguljaš u Bazilici Svete Marije u Parioliju (Rim).

Nastupao je kao solista i pratio polifone horove u nekim od najprestižnijih katedrala i dvorana u Italiji. Radio je sa mnogim značajnim pevačima sa Akademije Santa Sesilia i Opera Teatra, Rimskim akademskim horom, Polifonim horom S. Martino i Horom Svetog Pavla iz Rima.

Karijeru je započeo kao dirigent orkestra učeći kod Frančeska Karotenuta i Marka Boemija i pohađao master časove Pjera Beluđija. Od 2004. piše i izvodi muziku na klaviru i orguljama za emisije, dokumentarne i kratke TV filmove na televizijama RAI 1, RAI 3, RAI International, Sky Sport, Roma Uno i drugim.

Godine 2012. osnovao je Orkestar i hor državne škole Convitto Nazionale Vittorio Emanuele II u Rimu. Godine 2013. u okviru Narnijskog festivala, diriguje u prestižnoj Katedrali Orvieto i Auditorijumu San Domeniko u Narniju, Italija.

Od novembra 2014. Lorenco Porcio je u UNICEF-u. Zbog velikih zasluga proisteklih iz njegovog rada, predsednik Republike Italije, Karlo Azeljo Čampi, dodelio mu je titulu Vitez Republike.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top