Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Turizam » Manastiri » Manastir Kovilj

Manastir Kovilj

Manastir Kovilj pripada Bačkoj eparhiji, Novi Sad

manastir-kovilj1

U blizini Novog Sada na Dunavu u mestu Kovilj nalazi se ovaj istoimeni manastir. Kada se siđe sa auto puta Beograd-Novi Sad i uđe u Kovilj ide se do kraja sela i sa leve strane nailazite na manastir opasan zidom. Po predanju manastir je osnovao Sveti Sava u XII veku i crkva je posvećena arhangelima Mihajlu i Gavrilu.

Manastir Kovilj

Ovo je danas jedna od najvećih crkava u Vojvodini. Građena je od kamena u raškom stilu sa elementima baroka. Osam stubova deli hram na tri dela. Na srednjem delu hrama nalaze se dve kupole, spolja osmostrane a iznutra okrugle. Velike kalote pokrivaju srednji deo crkve što je u crkvama velika retkost. Današnji ikonostas je radio Aksentije Marodić 1871. godine u duhu italijanske renesanse.

Prvobitni ikonostas radio je čuveni majstor Teodor Ilić-Češalj 1707. godine ali je on stradao u požaru. Crkva je stradala ravno šest puta. Tokom Drugog svetskog rata stradala je i manastirska riznica. Crkva je danas u veoma lošem stanju i zahteva temeljnu restauraciju. U sklopu manastira je mala kapelica posvećena Svetoj Petki kao i velika kapela posvećena Atonskim Svetiteljima na Svetoj Gori.

Na mestu starog konaka zida se novi sa novim zvonikom. Do završetka novog zvonika zvona su sklonjena sem jednog koje je postavljeno u dvorištu radi obavljanja službe.

Manastir je aktivan, muški i o njemu brinu monasi.

manastir-kovilj2 manastir-kovilj3 manastir-kovilj5

Tekst i fotografije su preuzete sa www.manastiri.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top