Naslovna » Turizam » Domaće destinacije » Đurđevi stupovi

Đurđevi stupovi

Đurđevi stupovi, jedan od najstarijih srpskih manastira, podignut je krajem 12. veka u slavu Svetog Đorđa i nalazi se pod zaštitom organizacije UNESCO.

podignimo-stupove

 

Manastir Đurđevi stupovi, još jedan od bisera srpske srednjevekovne države na listi svetske baštine UNESCO, izgrađen je na brdu iznad današnjeg Novog Pazara, u Starom Rasu. To je jedan od najstarijih srpskih manastira, koji je u slavu Svetog Đorđa, podigao veliki župan Stefan Nemanja pred kraj 12. veka.

Po pisanju njegovog biografa i sina Stefana Prvovenčanog, manastir je nastao tako što se Nemanja, dok je bio u jednoj pećini, zavetovao da će izgraditi manastir posvećen Svetom Đorđu.

Đurđevi stupovi postoje već više od 830 godina, a od toga je 300 godina u ruševinama i 40 godina se obnavlja. Danas je velikim delom rekonstruisan i u njemu žive četiri monaha.

Manastir je karakterstičan po svom položaju, dvema kulama – stolpama/stupama Crkve Svetog Đorđa koje su i dale kasniji naziv – Đurđevi stupovi, kao i nepravilnim oblikom oltara.

Stupovi su izgrađeni stilom koji predstavlja sintezu dva graditeljska koncepta srednjeg veka – vizantijske arhitekture na Istoku i romanske arhitekture na Zapadu.

Crkva Svetog Đorđa…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top