Promo Juli
Naslovna » Ishrana » Recepti » Najbolji način da izbelite jaja pre farbanja

Najbolji način da izbelite jaja pre farbanja

Pre nego što krenete u proces farbanja i šaranja jaja, treba dobro da ih odaberete, jer se svetlija jaja lakše boje. Ali, čak i ako imate jaja sa tamnijom ljuskom, možete sami da ih izbelite.

Kada su pripreme za Uskrs u pitanju, domaćice se najviše posvete bojenju jaja, najčešće zbog toga što svake godine žele na trpezu da postave nešto drugačije. Ipak, ako je ljuska jaja isuviše tamna, onda su izbori za bojenje i ukrašavanje veoma mali. Zato se već neko vreme traži najbolji način za izbeljivanje jajetove ljuske.

Pre nego što krenete u proces farbanja i šaranja jaja, treba dobro da ih odaberete. Naime, svetlija jaja se lakše boje, pa su traženija na tržištu u ovo doba godine, ali kokošija jaja najčešće dolaze sa smeđom ljuskom.

Dešava se da su jaja koja treba da ukrasite tamnija, pa je onda bitno da im izbelite ljusku, da biste kasnije dobili željene boje i šare.

Izbeljivanje jaja ćete najlakše postići tako što ćete smestiti tamno jaje u staklenu posudu i preliti ga sirćetom. Ostavite ga da stoji dok ne primetite da se tečnost postepeno boji.

Još jedan način da izbelite jaje je da ga kuvate 10 minuta u vodi u koju je dodato pola čepa sirćeta. Jaje zatim operite hladnom vodom i spremno je za ukrašavanje.

Mađutim, postoje i oni ljudi koji se protive izbeljivanju jaja, jer smatraju da je to nemoguće bez korišćenja hemijskih sredstava, koja nisu zdrava. Tim osobama se preporučuje da koriste pačija i guščija jaja, jer su ona prirodno bela i pogodna su za farbanje pastelnim bojama.

Pored problema sa bojenjem jaja, većina žena se muči i da očisti njihovu ljusku od prljavštine različitog porekla.

Čišćenje jaja je moguće na dva načina, brisanjem suvom krpicom ili sunđerom ili kratkim potapanjem jajeta i mlaku vodu, pa opreznim brisanjem. Jaje kojem je ljuska očišćšena je mnogo lakše obojiti i ukrasiti.

A kada stignete do farbanja evo nekih tehnika-

http://roditeljsrbija.com/farbanje-jaja-u-lukovini/

http://roditeljsrbija.com/uskrsna-jaja-40-jednostavnih-uradi-sam-projekata/

Ukrašavanje jaja salvetama

 

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top