Javor Zimski odmor
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Pojednostavljena procedura upisa u prvi razred osnovne škole

Pojednostavljena procedura upisa u prvi razred osnovne škole

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da će upis dece u prvi razred osnovne škole od ove školske godine, to jest za decu koja u školu kreću od 1. septembra ove godine, biti značajno olakšan, s obzirom na to da će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.

Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rada Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, i dalje će imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza jeste dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Kada samo radili na ovim izmenama, razmišljali smo o tome kako da olakšamo život roditelja, kako da im uštedimo novac i vreme, s jedne, i maksimalno pojednostavimo upis budućih prvaka, s druge strane, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komuniciraju i dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane, poručila je premijerka.

Ona je dodala da je cilj Vlade da menja svakodnevni život građana nabolje i nastaviće da insistira na takvim promenama.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem e-Dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem, škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top